Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

‘Zorgpremie 200 euro lager bij nieuw organisatiemodel’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De kosten van ziekenhuiszorg kunnen minimaal 15 procent omlaag als medisch specialisten weer betrokken worden bij de organisatie. Deze besparing op zorg van 200 euro per Nederlander is haalbaar volgens de vereniging van Vrijgevestigd Medisch Specialisten.
‘Zorgpremie 200 euro lager bij nieuw organisatiemodel’

Die besparing moet dan wel terug naar de burger en niet naar de zorgverzekeraar, zegt de VVMS.

Eisen aan management

Terwijl medisch specialisten moeten werken onder strenge kwaliteitseisen, geldt dit niet voor managers en bestuurders. Daarom wil de VVMS dat er efficiencynormen komen om het management te kunnen beoordelen op resultaat.

Expertgroep

De specialisten pleiten voor een landelijke expertgroep die verbeterplannen in de praktijk gaat testen. Van deze expertgroep moet zeker een arts deel uit maken. Nog steeds worden er ongelimiteerd regels-en wijzigingen ingevoerd zonder bewijs dat de zorg goedkoper wordt.

Organisatiemodel

De VVMS stelt dat de overheadkosten in ziekenhuizen kunnen oplopen tot 40 procent. Het is volgens de vereniging vooral de organisatie die medisch specialistische zorg duur maakt, niet de medisch specialist. De vrijgevestigd specialisten willen direct aan de slag met het ziekenhuisbestuur om te werken aan een slanker organisatiemodel. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: ANP

14 REACTIES

  1. Beste Rob. Ik wil graag een verlieslijdend ziekenhuis overnemen. Ik schijn volgens u nogal veel keus te hebben . Graag verneem ik van u welke ziekenhuizen verlieslijdend zijn en hoeveel lijken daar nog uit de kast opgeruimd moeten worden ?? Wie zijn of waren daar die te laagbetaalde ?? puinhoopbestuurders ???

  2. Lees alle reacties
  3. Naast kwaliteitseisen aan medisch handelen ook dergelijke eisen stellen aan managers; salariering normeren; management levert nu nog steeds meer op dan ambachtelijk werk. Dat gaan we veranderen, dan komen er vanzelf minder managers. De baas willen spelen is toch volkomen uit de tijd. Leiderschap is een flut begrip. Wil je leiden, dan ga je maar in het leger.

  4. Beste Jan C. Slecht voorstel : de Biesbosch is schitterend natuurgebied en toch geen vuinisbelt. Wanneer definieert nu eens een reagerende manager op mijn vragen ?? Hoe ziet uw agenda eruit ? Wat is uw bestuurlijke zorgzwaartepakket ?? Hoe groot zijn uw pgb-inkomsten daarvoor ?? Ik blijf in blijde verwachting van een antwoord.

  5. @Edwin Frenay. Als nu al jarenlang IN DEZE RUBRIEK — maar ook in landelijke en locale bladen EN TV en Radio en de burger in de straat — wordt geklaagd over een heel omvangrijk, veel en veel te duur en DAARBIJ ook nog vaak heel incompetent management in de zorg, dan kun je toch moeilijk de zin schrijven — die jij produceert — “”jammer dat zo laatdunkend wordt gedaan over managers in de zorg””. Wat heb ik vaak gezegd: “Biesbosch mee dempen met die figuren”

  6. Hoor net op de radio dat de zorgpremie met 200 euro (tweehonderd euro) OMLAAG kan: door efficiency, al het medisch personeel in loondienst en alleen doen wat gedaan moet worden. Heb toch sterk het idee dat mijn jarenlange reacties in deze rubriek vruchten gaan afwerpen. Die glijjanus van Roevoet, die werd genoemd op de radio als iemand die nu als zorgverzekeraar wel een leuk dik spaarbankboekje zal hebben, vult nog gewoon in dat er 100 euro bij moet. KUNT U HET NOG VOLGEN.

  7. Aannemend dat Henri een Medisch Specialist is (ik gok Cardioloog); Je vraag is precies het probleem. Je moet niet vragen wanneer we beginnen….je moet beginnen. Maar stiekem willen MS helemaal niet meemanagen is mijn ervaring, zodra het over regels/geld/efficientie/informatie gaat komen ze niet op de afspraken opdagen en geven ze aan arts te zijn en er te zijn om mensen beter te maken en niet om ‘dat’ soort ongein te bespreken. zucht…

  8. schoenmakers hou je bij je leest. Toen dokters nog de dienst uitmaakte werkte zij ook 80 uur per week en waren met het ziekenhuis getrouwd. Kwamen ook in het weekend nog even een rondje maken lang hun patienten. De huidge artsen moeten al hun tijd echt gebruiken om te behandelen anders krijgen we weer wachttijden. Artsen die willen besturen kiezen dan voor een ander vak.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.