Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgpremie en eigen risico volgend jaar omhoog

Het verplichte eigen risico wordt volgend jaar waarschijnlijk verhoogd naar zo'n 400 euro. Dat blijkt volgens Haagse bronnen uit conceptstukken voor Prinsjesdag. Ook de zorgpremie zal flink stijgen. Dat meldt de NOS.
Spaarvarken met telraam fotolia.jpg

Het demissionaire kabinet van VVD en PvdA stelt op dit moment zijn laatste begroting op. Er is afgesproken dat het een beleidsarme begroting wordt, om het nieuwe kabinet niet voor de voeten te lopen. NOS-verslaggever Lars Geerts zegt dat het logisch is dat is besloten om het eigen risico, nu 385 euro, in elk geval niet te verlagen. ‘Dat kost klauwen met geld en dat mogen ze in een beleidsarme begroting niet zomaar uitgeven.’

Reserves
Dat betekent dat het eigen risico omhoog zal moeten. Dat komt omdat de lonen in de zorg omhoog gaat. Daardoor wordt de zorg duurder en dat geld moet ergens vandaan komen. De zorgpremie zal ook flink omhoog gaan, is de verwachting. Geerts zegt dat sommige partijen zelfs rekening houden met een stijging van 15 tot 20 euro per maand. Hij wijst erop dat zo’n fikse verhoging niet is uitgesloten, omdat de zorgverzekeraars al een deel van hun reserves hebben ingezet om de premiestijging te dempen ‘en die reserves zijn niet oneindig.

Constante verhoging
Het eigen risico werd in 2008 ingevoerd om ziekenhuisbezoek en medicijngebruik te ontmoedigen. Toen moesten verzekerden nog de eerste 150 euro aan zorgkosten betalen. Het bedrag werd vervolgens steeds verhoogd, eerst tot 220 euro in 2012. Het jaar daarop werd het eigen risico flink hoger: 350 euro. Daarna werd het bedrag jaarlijks met ongeveer 10 euro verhoogd. In de verkiezingscampagne was verlaging van het eigen risico een veelbesproken onderwerp. Bronnen bij de partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet zeggen dat er nog geen besluit is genomen over het eigen risico. (NOS)

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.