De solvabiliteitseis gaat, als het aan de centrale bank ligt, omhoog van 9 naar 11 procent voor de basisverzekering. De verhoging betekent dat de zorgverzekeraars gezamenlijk vijfhonderd miljoen euro meer aan buffers moeten aanhouden dan nu, zo schrijft het FD. Als de verzekeraars de hogere kapitaaleis van DNB helemaal doorberekenen in de premie, dan zou die volgend jaar per verzekerde met zo’n veertig euro stijgen.
Buffer
DNB bestrijdt dat de nieuwe eis consequenties voor de premies zal hebben. Volgens de toezichthouder hebben alle zorgverzekeraars nu al genoeg geld op de plank om aan de 11-procent-eis te voldoen. Zorgverzekeraars Nederland denkt daar anders over. Woordvoerder Wouter Kniest in de krant: “DNB verwacht dat verzekeraars een veiligheidsmarge boven op de verplichte solvabiliteit aanhouden. Hoe hoger de solvabiliteitseis, hoe dichter verzekeraars in de buurt van het minimum komen. Bij een eis van 11 procent is, als je uitgaat van een verplichting van anderhalf keer het minimum, een totale buffer van ruim zes miljard euro nodig, tegen vijf miljard euro nu.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)
Lees meer:
Hoge solvabiliteit kost zorgverzekeraars miljoenen
Van Boxtel: ‘Premie betalen steeds vaker een probleem’
Premie belangrijkste reden voor overstap zorgverzekeraar
DNB slaat alarm over risico’s on zorgsector
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.
Die Pim slaat helemaal niet zover de plank mis. Ik betaal al jaren trouw aan het VGZ voor mij en mijn vrouw. Ik reageerde op het verzoek van de VGZ om automatisch over te maken. Daar ging iets fout bij het aanzetten van een bitje bij het internetbankieren. Ik verkeerde in de veronderstelling dat zulks goed was gegaan en reageerde niet op de eerste aanmaning. Al snel kreeg ik een brief: “Als u niet betaald moeten wij u uitsluiten voor de VGZ verzekering”. Dat lef hebben ze omdat ik een nette vent ben. Maar directeur van Boxtel van menzis hoorde ik zeggen: de gezamenlijke zorgverzekeraars hebben meer dan 200.000 wanbetalers; voor een deel zijn daar zelfs aparte regelingen voor getroffen, die de premie voor ons alleen maar verhogen. En dan is er nog de grote groep die onder impulsen van de theedrinker Cohen en zijn geldverkwistende PvdA-lieden helemaal niet betalen; dat doet de overheid of niemand. De premie zal nog wel hoger worden. Ik gebruik al 10 jaar stomamateriaal en heb nog nooit een rekening gezien; weet dus ook niet wat men declareert bij de zorgverzekeraar. EN HET GEKKE IS DAT DIE ZORGVERZEKERAAR ZICH DAAR OOK HELEMAAL NIET DRUK OVER MAAKT, WANT ALS ZE HET FINANCIEEL NIET HALEN GAAT TOCH GEWOON DIE PREMIE OMHOOG, want die vakantie in hun tweede villa in Toscane moet door de verzekeraar bonzen gewoon met de mercedes bezocht kunnen worden
Buffers zijn niet nodig . De Zorgverzekeraars hebben voldoende financiele middelen om de huidige zorg te financieren. Het is een kwestie van organiseren. Zolang de Zorgverzekeraars de burocratie willen handhaven met steeds meer duurbetaalde managers wordt de zorg inderdaad onbetaalbaar. Maak keuzes en waar kies je voor .Ik zelf kies voor Zorg en geen burocratie . Een Debat waard . De Politiek laat het nog steeds allemaal gebeuren !
Als de premie omhoog gaat, mag ik ook verwachten dat er voldoende personeel in verpleeghuizen is. En dat is nog steeds niet zo, dus de premie zou eigenlijk omlaag moeten want veel zorg kan niet geleverd worden!!!
Deze extra buffer valt in het niet bij de extra buffer die de zorgaanbieders nodig hebben om de toegenomen risico’s door de invoering van marktwerking het hoofd te kunnen bieden.