Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgpremievoorstel Klink stuit op verzet werkgevers

Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW melden dat hun achterban geen achterstallige zorgpremies wil innen bij hun werknemers. Dat schrijven de organisaties in een brief aan de Vaste Commissie Volksgezondheid van de Eerste Kamer.

Minister Ab Klink van Volksgezondheid wil met een zogeheten ‘bestuursbeslag’ via de werkgevers de niet betaalde zorgpremies incasseren. Klink stelt voor dat de overheid private schulden overneemt van de zorgverzekeraar. Vervolgens wil de minister dat werkgevers hun personeel korten op hun loon om het ingehouden deel te betalen aan het Rijk, die de maandenlange schuld weer doorsluist naar de zorgverzekeraars. De werkgeversorganisaties schatten hun administratieve lasten op 300 miljoen euro als dit voorstel tot een wet wordt gemaakt.

Incassobureau

Waarom leggen de zorgverzekeraars geen beslag op hun schuldenaars? Waarom deze ingewikkelde constructie, die niet wordt toegepast als het bijvoorbeeld gaat om een een betalingsachterstand van de autoverzekering? Jeroen Lammers, secretaris fiscale zaken van VNO-NCW, legt uit: “De kern van het verhaal is dat niemand zonder een zorgverzekering mag zitten en werkgevers zijn over het algemeen betere betalers dan particulieren. Ook wij willen graag dat het probleem van wanbetalers wordt opgelost, maar werkgevers zijn geen incassobureaus.”

Voorstel in de koelkast

Secretaris Lammers van werkgeversorganisatie VNO-NCW meent dat een groot deel van het gebruikelijke incassotraject achterweg blijft en voor de rekening komt van de werkgevers. “Wij zijn ook bang voor een precedentwerking. Straks moeten ook andere schulden via deze constructie worden geïncasseerd.” Het plan van Klink is al aangenomen door de Tweede Kamer. De werkgeversorganisaties hopen dat de Eerste Kamerleden het plan in de ijskast zetten en kiezen voor een alternatief.

Stijging aantal wanbetalers

Overigens meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag dat het aantal wanbetalers van de zorgverzekering in 2008 is gestegen met zestien procent. Er kwamen 108.000 wanbetalers bij dat jaar. Meer dan 95.000 mensen betalen al drie jaar geen maandelijkse premie voor hun zorgverzekering. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

De brief van de werkgeversorganisaties

Lees ook:

Meer onregelmatige diensten voor oudere werknemer

Wim Groot: ‘Hoge zorgpremie is niet nodig’

Klink bekijkt doorstart pgb in Zorgverzekeringswet

Revalidatie ouderen pas 2012 in zorgverzekering

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.