Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgsector in geldproblemen door kredietcrisis

Veel Nederlandse zorginstellingen kunnen in 'grote liquiditeitsproblemen' komen door een combinatie van ontwikkelingen, waaronder de kredietcrisis. Dat zegt Bert Hilverda, accountant bij Ernst & Young vandaag in het Financieele Dagblad.
Zorgsector in geldproblemen door kredietcrisis

Hilverda heeft de Financiële barometer gezondheidszorg 2008 afgerond, waarin de financiële ontwikkelingen in de zorgsector op een rij worden gezet. Uit de barometer blijkt ondermeer dat de zorginstellingen de afgelopen jaren een groot deel van hun vaste activa hebben gefinancierd met kortlopende schulden. De reden is dat kortlopend krediet goedkoop was, zodat de instellingen een rentevoordeel konden behalen. De kortlopende leningen moeten in een door de kredietcrisis opgedroogde markt geherfinancierd worden.

Risico zorginstelling

De financieringsbehoefte van zorginstellingen is de komende jaren bovendien groot, omdat steeds minder sprake is van financieringsoverschotten en vaste bevoorschotting door de zorgverzekeraars. Daar komt nog bij dat het risicoprofiel van zorginstellingen door de marktwerking is toegenomen. “De zorg is van een gegarandeerde sector veranderd in een risicosector”, zegt Hilverda in het FD. Voor banken, die toch al terughoudender zijn door de kredietcrisis, is dit geen aantrekkelijke combinatie.

Ggz in de problemen

Instellingen in de geestelijke gezondheidszorg hebben op dit moment de grootste problemen. De ‘current ratio’ (verhouding van vorderingen en liquide middelen ten opzichte van de kortlopende schulden) van GGZ-instellingen bedroeg eind 2007 gemiddeld slechts 37 procent. Daar komt in 2008 nog een belangrijke wijziging in de financiering bij. GGZ-instellingen krijgen niet langer maandelijks een voorschot uitgekeerd van de verzekeraar, maar moeten zelf, na afloop van de behandeling, een declaratie indienen. “Veel GGZ-instellingen zitten door die combinatie van factoren in acute liquiditeitsproblemen”, zegt Hilverda in de krant.

Tariefdaling huishoudelijke zorg

Uit de barometer blijkt verder dat 27 procent van de zorginstellingen in 2007 in de rode cijfers zat, beduidend meer dan in 2006. Dat is vooral het gevolg van de slechte gang van zaken in de sectoren verpleging en verzorging en de thuiszorg. Beide sectoren hebben te lijden onder de snelle tariefdaling in de huishoudelijke zorg, die in 2006 is overgeheveld naar de gemeenten. De instellingen hebben hun kosten nog onvoldoende aangepast aan de nieuwe verhoudingen. (Het Financieele Dagblad)

Lees ook:

Bouwgeld verzorgingshuizen een aanfluiting

Zorgbestuurder niet aansprakelijk voor geleden verlies

Een op de vijf instellingen lijdt verlies

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.