Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorguitgaven met zes procent gestegen

Redactie Zorgvisie
De uitgaven aan zorg zijn vorig jaar met ruim zes procent gestegen naar 79 miljard euro. De inkomsten van zorgaanbieders stegen met bijna zeven procent tot 46,4 miljard euro. Aan welzijnszorg werd 5,7 procent meer uitgegeven, tot een totaalbedrag van 30,2 miljard euro.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft bekendgemaakt. Uitgaven aan de zorg maakten vorig jaar 13,3 procent uit van het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland. In 2007 was dat nog 13,1 procent.

Uitbreidingen basispakket

Door een toenemend aantal banen en de oplopende stijging van de lonen namen de loonkosten van de zorginstellingen in 2008 verder toe. Daarnaast was er sprake van uitbreidingen in het basispakket van de Zorgverzekeringswet (tandheelkundige zorg, geneesmiddelen, kraamzorg en ambulancevervoer). De uitgaven aan huisartsenpraktijken en paramedische en verloskundigenpraktijken zijn in 2008 met respectievelijk 1,5 en 4,4 procent gestegen. Bij de tandartsenpraktijken was sprake van een toename van de uitgaven met 9,6 procent. Deze toename is mede het gevolg van het optrekken van de leeftijdsgrens voor het periodiek onderzoek in het basispakket, naar 21 in plaats van 18 jaar.

Ziekenhuiszorg

De uitgaven aan ziekenhuiszorg en specialistenpraktijken zijn in 2008 met 7,1 procent gestegen ten opzichte van 2007. De uitbreiding van het deel van de ziekenhuiszorg waarover vrij onderhandeld kan worden tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder, het zogenoemde DBC-B segment, en de afschaffing van de vaste vergoeding voor medisch specialisten, de zogenoemde lumpsum, lijken te hebben geleid tot een toename van het aantal geleverde zorgdiensten.

Ouderenzorg

De uitgaven aan gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg zijn in 2008 gestegen met respectievelijk 9,0 en 11,6 procent. Het cijfer over de geestelijke gezondheidszorg is door de invoering van een nieuwe financieringssystematiek met extra onzekerheden omgeven. Aan ouderenzorg is ruim 5 procent meer besteed.

Huisartsen

De uitgaven aan huisartsenpraktijken en paramedische en verloskundigenpraktijken zijn in 2008 met respectievelijk 1,5 en 4,4 procent gestegen. Bij de tandartsenpraktijken was sprake van een toename van de uitgaven met 9,6 procent. Deze toename is mede het gevolg van het optrekken van de leeftijdsgrens voor het periodiek onderzoek in het basispakket, naar 21 in plaats van 18 jaar.(Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Kosten ziekenhuis stijgen met 25 procent

RVZ: kosten zorg moeten omlaag

Uitgaven zorg stijgen met 5,1 procent

Stijging zorgkosten door vergrijzing valt mee

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.