Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Zorgverzekeraars denken teveel aan geld en eigenbelang

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorginkoop gaat vooral over het geld en beheersing van de kosten. Aandacht voor kwaliteit is er dit jaar tijdens de inkoopgesprekken tussen zorgverzekeraar een ziekenhuis of zbc nauwelijks.
Zorgverzekeraars denken teveel aan geld en eigenbelang

Dit is een van de constateringen uit het rapport ‘Euro’s voor de zorg’ van advocaten Klaas Meersma en Bas van Schelven van advocaten- en notarissenkantoor AKD.

Zelfstandige behandelcentra

Na overeenstemming over de euro’s laat de discussie over de verdere inhoud van de overeenkomst en de schriftelijke vastlegging vervolgens lang op zich wachten. Zbc’s kregen vaak laat in het jaar een contract, waardoor zij gedwongen waren om een aantal maanden te werken zonder inkomsten. Zbc’s zijn door omvang en de aanwezigheid van voldoende alternatieven voor de zorgverzekeraars nauwelijks in staat om onderhandelingsmacht te realiseren, zo is de conclusie. Beide advocaten zeggen echter wel dat zbc’s kunnen profiteren van de verplichting voor te informeren over het gecontacteerde zorgaanbod. Zolang zorgverzekeraars dat voor zbc’s nog niet hebben gedaan, zijn ze een volledige vergoeding aan hun verzekerde verschuldigd voor door zbc’s geleverde zorg. Wel vragen de auteurs zich af of zorgvuldigheidsnormen niet worden geschonden door zbc’s zo lang te laten wachten op duidelijkheid over de inkoopovereenkomst.

Modelcontracten zorgverzekeraars

De meeste partijen hebben gecontracteerd op basis van een aanneemsom of een productieplafond. Aan open-eindeafspraken heeft men zich niet gewaagd. Bij zorgverzekeraars lijkt de bezetting van de inkoopafdeling problemen op te leveren: veel verloop en veel tijdelijke krachten. Ook gebruiken zorgverzekeraars modelcontracten met overmatige aandacht voor het eigen belang. Met de belangen van de zorgaanbieders wordt weinig rekening gehouden. De advocaten pleiten voor betere contracten die meer recht doen aan de wederzijdse belangen.

Zorgverzekeraars Nederland

Algemeen directeur Pieter Hasekamp van ZN: ‘Zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren hun verantwoordelijkheid genomen en als inkopers van zorg forse besparingen gerealiseerd. Daarnaast er is bij zorginkoop wel degelijk ook steeds meer aandacht voor kwaliteit, maar dat is een groeiproces. Nu zijn we toe aan een volgende fase, waarin we de stap maken van prijs en volume naar gezondheidswinst. Daarvoor zijn twee dingen nodig: echt inzicht in kwaliteit en ruimte voor een meer integrale aanpak door middel van ontschotting’. De zorgverzekeraars zeggen de belangen van de consument te behartigen en namens hen doelmatigheid en toegankelijkheid van de zorg in het oog te houden. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Privékliniek wint kortgeding tegen VGZ

Privékliniek sleept VGZ voor de rechter

VGZ vraagt miljoenen terug van ziekenhuizen

9 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De heer Hasekamp maakt zich ervan af dat de zorgverzekeraars veel besparingen hebben gerealiseerd. Dat kan hij niet berekenen en het is natuurlijk ook niet waar. Want waar tegenover zet hij wen eventueel bedrag tegen af?
    En over kwaliteit wordt er niet gepraat want daarvan hebben de vertegenwoordigers van de Zorgverzekeraars geen verstand. Dat is geen verwijt want daarvoor zijn ze niet opgeleid. Men komt niet verder dan ‘minimale aantallen’ en daarvoor heb je de zorgverzekeraars niet nodig.
    Kortom, er is nog steeds geen aanleiding om de rol van zorgverzekeraars te laten voortbestaan.

  3. Menzis voelt zich totaal niet aangesproken door de heren advocaten van AKD. Natuurlijk hebben we het veel over geld. Het gaat ook over HEEL VEEL geld. En kwaliteit of inhoud spelen wel degelijk een echte rol in de onderhandelingen.
    Wat wel klopt is dat wij in 2012 de goede ZBC’s niet de ruimte hebben kunnen geven die zij wel verdienen. Maar dat gaat over 2-3% van de ziekenhuiszorg.

  4. De constatering van Pieter Hasekamp dat we moeten ontschotten is juist, daardoor wordt er nu pennywise pound foulish gewerkt. De zorgverzekeraars hebben echter ook boter op het hoofd want gaan primair voor de eigen winst. Het drukken van kosten doen ze voor zichzelf. Roepen dat je de belangen van de consument behartigt en namens hen doelmatigheid en toegankelijkheid van de zorg in het oog te houdt is praten voor de bühne. Al je dat echt zou illen dan moet er op procesinnovatie in de zorg gestuurd worden en dat doen ze niet. Het is nu puur sturen op goedkoop inkopen, welke kwaliteit de patient krijgt interesseert inkopers helemaal niets. Die gaan alleen voor hun eigen bonus.

  5. Ik lees: “Aandacht voor kwaliteit is er dit jaar tijdens de inkoopgesprekken tussen zorgverzekeraar een ziekenhuis of zbc nauwelijks.” en “bij zorginkoop wel degelijk ook steeds meer aandacht voor kwaliteit, maar dat is een groeiproces.”
    De aandacht voor kwaliteit is van niet naar nauwelijks
    gegroeid.

  6. Niks nieuws onder de zon. De verzekeraars bekommeren zich zowiezo niet om hun verzekerden. Alles om zo min mogelijk kosten te maken en de patient en zorgverlener zo veel mogelijk uit te knijpen.
    De realiteit is weerbarstiger dan de mooie reclamepraatjes

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.