Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgverzekeraars jagen steeds meer op gezonde verzekerden

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Zorgverzekeraars zetten vrijwel allemaal budget-labels in de markt om voldoende gezonde verzekerden aan zich te binden. Ook zetten zorgverzekeraars in 2022 meer eigen reserves in om de premiestijging te drukken. Dat beeld komt naar voren in onderzoek van Equalis. ‘Het is écht noodzakelijk om onderzoek te doen naar de mogelijkheden om de prikkel in de jacht op gezonde verzekerden weg te nemen.’
Hardlopen
© spukkato / Getty Images / iStock

Meer dan het zorginkoopbeleid bepaalt de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. De jacht op de gezonde zorgverzekerde met budgetpolissen is zoals de NZa dat zelf noemt de bijl aan de wortel van ons solidaire zorgsysteem.
   Verder zorgen budgetpolissen er voor dat de vergoedingen van zorg voor zowel de gecontracteerde als de niet-gecontracteerde zorgaanbieders per jaar steeds meer dalen of niet stijgen.
   Veel ziekenhuizen hebben in de contracten al jaren geleden vast laten leggen dat ze voor niet acute zorg budgetpolissen uitsluiten. Dit houdt hun vergoedingen op peil en de omzetplafonds ook. Veel andere zorg binnen de zvw is hier nog niet zo ver in maar er zijn zorgaanbieders in met name de GGZ die hier al wel op zijn overgegaan.
   Oh ja, niet alleen jonge gezonde mensen kiezen voor een budgetpolis, ook met name de lagere inkomens kiezen voor deze polissen en die komen echt van de regen in de drup als ze zorg willen afnemen.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.