Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgverzekeraars ondermijnen marktwerking’

Zorgverzekeraars maken zich bij de polissen voor 2009 schuldig aan koppelverkoop. Dat concludeert de Consumentenbond in een onderzoek.

Vaak is het niet mogelijk om een basisverzekering bij de ene, en de aanvullende verzekering bij de andere zorgverzekeraar af te sluiten. Bij de verzekeraars Aegon, ONVZ, De Friesland en CZ is dit wel mogelijk, maar dan alleen tegen een fors hogere premie. Bij Agis, Azivo, Fortis ASR, PNO Ziektekosten, Pro Life, Trias, VGZ en Zorg en Zekerheid is het wel mogelijk om zonder premieverhoging een losse uitgebreide aanvullende verzekering kunnen afsluiten.

Zorgverzekeringswet

De Consumentenbond concludeert dat de koppelverkoop niet strookt met het centrale uitgangspunt van de Zorgverzekeringswet: mobiliteit en keuzevrijheid. Zorgverzekeraars ondermijnen zo de vrije keus van de consument, een belangrijke pijler onder het systeem van marktwerking. Daarom heeft de Consumentenbond melding gedaan van de koppelverkoop bij het ministerie van Volksgezondheid en de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit). Afgelopen jaar heeft de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) enkele verzekeraars al gevraagd af te zien van een dubbele premie, maar kon hen niet dwingen. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Basispremie grote zorgverzekeraars stijgt nauwelijks

Nieuwe inkoopcombinatie zorgverzekeraars

ZN: toegankelijkheid zorgverzekeringen is verbeterd

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.