Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zwangere vrouw daagt Bravis ziekenhuis voor de rechter: haar verloskundige krijgt geen toegang

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Een hoogzwangere vrouw mag haar verloskundige niet meenemen naar het ziekenhuis tijdens de bevalling.
Woman During All Months Of Pregnancy
Adobestock

De vrouw wenst met haar eigen verloskundige in het Bravis ziekenhuis te bevallen. Het ziekenhuis weigert de verloskundige de toegang, omdat het ziekenhuis deel uitmaakt van een integraal geboortezorgnetwerk (Qocon). De verloskundige in kwestie is daar niet bij aangesloten.

Keuzevrijheid

Vrouwenorganisatie Clara Wichmann en de Geboortebeweging voeren de rechtszaak tegen het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. Zij stellen dat deze situatie ‘in strijd is met het recht van zwangere vrouwen op zelfbeschikking en keuzevrijheid in de zorg.’ Anniek de Ruijter, voorzitter van Clara Wichmann: ‘Het ziekenhuis gebruikt Qocon als kartel, om te voorkomen dat deze verloskundige de bevalling in het ziekenhuis begeleidt, dit is in strijd met het recht van zwangere vrouwen op zelfbeschikking en keuzevrijheid in de zorg.’

Patiëntveiligheid

Een paar jaar terug kreeg de betreffende vrouw via een keizersnede haar eerste kind. Zij wil in het ziekenhuis bevallen, maar alleen als dat kan onder de verantwoordelijkheid van haar eigen verloskundige waar zij een vertrouwensband mee heeft opgebouwd en die goed op de hoogte is van het verloop van haar vorige en huidige zwangerschap. Volgens Clara Wichmann wijzen onderzoek en ervaring uit de praktijk uit dat een bevalling in aanwezigheid van vertrouwde personen en met continuïteit van zorg voorspoediger verloopt, met minder kans op complicaties en interventies.

Thuisbevalling

Hermine Dees, voorzitter van de Geboortebeweging: ‘Door de weigering van het ziekenhuis wordt deze vrouw gedwongen om thuis te bevallen. Dat is voor haar nu de enige garantie dat zij kan bevallen onder begeleiding van haar eigen verloskundige in plaats van in het ziekenhuis onder de verantwoordelijkheid van zorgverleners die ze niet kent in een voor haar onvertrouwde omgeving.’

Bravis

Een woordvoerder van het Bravis ziekenhuis laat weten niet inhoudelijk te willen reageren voordat de zaak bij de rechter is voorgekomen. Voor het besluit de verloskundige in kwestie de toegang te weigeren, heeft het ziekenhuis ‘goede gronden.’ Als een vrouw na haar eerste bevalling via een keizersnede weer zwanger raakt, wordt een behandelprotocol gevolgd. Volgens de woordvoerder is dit een landelijk protocol, waar ook het Bravis ziekenhuis zich aan houdt. Of het ziekenhuis alleen zaken doet met verloskundigen in het Qocon-verband, wil de woordvoerder niet bevestigen. ‘Daar moet de rechter een uitspraak over doen.’

Kort geding

Het kort geding vindt plaats op 8 maart, internationale vrouwendag. Samen met andere vrouwenorganisaties voert Clara Wichmann ook een procedure tegen de NZa, over de keuzevrijheid bij de invoering van de integrale geboortezorg in Nederland.

 

2 REACTIES

  1. Vraag is wat het protocol is na sectio bij eerste bevalling en eventuele niet genoemde complicaties. Indien dat betekent onder toezicht te staan van medisch specialist zijn de algemene woorden “zorgverleners die ze niet kent” slim gekozen. Benieuwd naar het vervolg.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.