Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zwarte lijst artsen onvoldoende bijgehouden

Mark van Dorresteijn
Het bijhouden van de zwarte lijst van artsen en andere zorgverleners blijkt in de praktijk nog erg lastig. Door misverstanden en slordigheden is er veel fout gegaan, meldt het dagblad NRC.
Zwarte lijst artsen onvoldoende bijgehouden
Foto: Stockxchng

Uit interne documenten en een mailwisseling tussen het CIBG en het ministerie van VWS in handen van het NRC komt naar voren dat het een en ander mis gaat. Een aantal reprimandes werd in 2012 verkeerd gedateerd, omdat er nog een beroepsprocedure liep. Verder zijn namen met vertraging op gepubliceerd, bijvoorbeeld pas na vragen van journalisten. Tenslotte blijkt ook het besturingssysteem van het register, Zorro, nog mankementen te vertonen.

Veiling

De archiefkasten werden via een online veiling verkocht. Een van de kasten bevatte documenten met informatie over de Wet BIG, ict-testen, reorganisatie van tuchtcollege’s en kopieën van rapporten van de Toetsingscommissie Euthanasie over onzorgvuldige oordelen. De particulier belde na de ontdekking met VWS, maar zij verwezen hem door naar de IGZ. De inspectie wachtte vervolgens te lang, waardoor de man contact opnam met het NRC. De krant kreeg vervolgens inzicht in de documenten en publiceerde daar enkele stukken over.

Verantwoordelijkheid

In een Kamerbrief ligt VWS de zaken toe en gaat dieper in op de verantwoordelijkheden van het CIBG en VWS zelf. ‘Er zijn fouten gemaakt bij het CIBG, die dit had moeten voorkomen. Het CIBG is verantwoordelijk voor deze documenten en is dus ook aanspreekbaar op deze onzorgvuldige gang van zaken. Het CIBG zal dan ook per direct maatregelen nemen om dit in de toekomst te voorkomen. Ook bij VWS en IGZ zijn fouten gemaakt. VWS heeft een inschattingsfout gemaakt om door te verbinden met de IGZ, terwijl direct actie had moeten worden genomen. De IGZ heeft wel contact ondernomen met de particulier en aangeboden om de documenten op te halen, maar had dit direct moeten doen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.