Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Zwarte lijst maakt zorg niet veiliger’

Het opstellen van een Europese zwarte lijst met namen van artsen die slecht werk leveren, is geen goed idee. Dat schrijven onderzoeker Dirk de Korne en professor Jan Klein in het Reformatorisch Dagblad. Volgens Korne en Klein heeft een zwarte lijst juist een averechts effect.
‘Zwarte lijst maakt zorg niet veiliger’

De Korne werkt als gezondheidswetenschapper bij Het Oogziekenhuis Rotterdam en is verbonden aan het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG) van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Jan Klein is hoogleraar veiligheid in de zorg bij hetzelfde instituut en anesthesioloog in het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam. De heren schrijven in het opiniestuk: “Met een toenemende dreiging van de publieke schandpaal bereiken we nooit de open cultuur die kenmerkend is voor als ‘veilig’ bekendstaande sectoren zoals luchtvaart en petrochemie. Het melden en leren van incidenten en complicaties kan alleen in een open cultuur, zonder met de vinger te wijzen. Niet als de inspecteur of de advocaat om het hoekje staat om een zaak te beginnen of een naam te noteren.”

Zwarte doos

Een zwarte doos in plaats van een zwarte lijst zou volgens De Korne en Klein beter werken. “Dat is zowel uit didactisch als uit veiligheidsoogpunt veel waardevoller.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Schippers hoopvol over Europese zwarte lijst

Schippers zet zich in voor Europese zwarte lijst

Menzis gebruikt ook ‘zwarte lijst’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Ik wil nogmaals benoemen en hier wordt bewust door iedereen binnen deze zuivere beroepsgroep bewust onjuist weergeven en dat is het bekende onderzoek van het NIVEL van Dr. C.Wagner. Waarin wordt duidelijk gemaakt dat jaarlijks 2000 patiënten overlijden in Nederlandse ziekenhuizen en meer dan 33.000 patiënten voorkombare schade oplopen. Wat niet verteld wordt overal dat dit onderzoek een eerste /0 meting onderzoek zou worden en niet waar nu overal mee geschermd wordt dat dit het is. Naast dat er natuurlijk alleen door diegene onderzocht wordt die er ook belang bij hebben en geen enkele patiënt is vertegenwoordigt in dit onderzoek die zuiver meekijkt en beoordeelt is vast komen te staan dat de zeer zware dossiers niet door de ziekenhuizen zijn meegegeven en dat het hier ging over 25 van dossieronderzoek. Dus in de werkelijkheid moet men de factor zeker maal 5 doen. en dan spreken over hele andere cijfers. Ook wat zorgelijk is dat van al deze ernstige gedragingen geen enkele melding is gedaan bij het Openbaar Ministerie zoals dit hoort en maar enkele bekend zijn zoals Coördinerende medische officier van Justitie van Eekelen uit Rotterdam heeft geopenbaard in een groot congres natuurlijke en niet natuurlijke dood. Hier wordt door deze beroepsgroep bewust de wetgeving overtreden om onderzoek naar schade te voorkomen en is dan ook hierbij gewoonweg verantwoordelijk van het plegen van een misdrijf. Een forensisch patholoog had op dit congres een heldere uitspraak nadat hij aangaf dat binnen zijn club zeker 500 overlijdens die door medische patholoog wordt afgedaan als natuurlijke dood het bij hem niet zouden redden en hij na zijn deskundigheid een niet natuurlijke dood zou kwalificeren en dat het gewoon moord is! Ook stoor ik mij weer ieder keer de vergelijking van de vliegtuig branche wat niet gedragmatig te vergelijken is met deze heerlijk gezondheidszorg. Ik sprak met voormalige Rein Willems die een groot onderzoek heeft gedaan in deze heerlijke gezondheidszorg in bijzijn van top deskundigen tijdens een IGZ congres waarin hij aangaf dat er een keer voorbeelden gesteld moesten worden in deze ziekenhuis discipline en eenvoudig gestraft moest worden want veranderen zullen ze nooit omdat alles te vrijblijvend is en iedereen keurt zijn eigen vlees nog steeds en gaat niets veranderen zoals we nu ook weer zien met het EPD en nu met deze super deskundigen die zich uitlaten om deze zwarte lijst. Ieder jaar , jaar in jaar uit is deze beroepsgroep verantwoordelijk voor 10.000 vermijdbare doden en meer dan 165.000 schade’s aan patiënten die vermijdbaar zijn en deze 2 toppertjes vinden een lijst niet noodzakelijk. Welk ziekenhuis bent u werkzaam. ! van de 40 die niet presteren en waar de sterfte grens zorgelijk te hoog liggen volgens het gemiddelde en waarover wordt gezwegen bewust en waar je als burger niet behandelt wil worden en de burger weet dit niet.

  2. Lees alle reacties
  3. Deze zeg maar eigen deskundigen zijn een beetje de weg volledig kwijt en hier hebben velen last van en daarom is deze lijst belangrijk dat die er komt. Die komt ook maar niet door dit soort top deskundigen die hun eigen belangen regelen. Dit zijn namelijk diegene die verantwoordelijk zijn voor veel schade naar patiënten. Inmiddels honderd duizenden en het blijft ook gewoon doorgaan.Maar gelukkig kunnen we hier zelf over beslissen en oordelen en we zijn inmiddels goed op de hoogte dat deze beroepsgroep niet betrouwbaarheid is om onze belangen te behartigen als het aankomt op kwaliteit zorg zoals we nu ook weer wederom mogen waarbinnen.Dit is dan ook de reden dat we dit zelf gaan doen als burger en hier hoef je niet gestudeerd voor te hebben maar wel belangrijk is “ZUIVER”zijn. Als beroepsgroep moet u maar gewoon doorgaan waar u al die jaren mee bezig heb gehouden. De burger die schade vermijdbaar ondervind al decennia gaat dit niet meer accepteren en dit zijn inmiddels duizenden ieder jaar die alleen al overlijden onnodig omdat dit soort overzichten niet belangrijk zijn volgend deze twee slagers. Daarnaast kan ik u ook voorspellen dat diegene die dit soort schade’s is toegedaan vermijdbaar het eigen recht in hand zullen nemen want de wijze waarop deze beroepsgroep de schade aanricht zijn eenvoudigweg ernstige geweldsmisdrijven die bedekt gehouden worden door deze heerlijk zuivere beroepsgroep met hun top advocaten. Het is over met uw schadeveroorzakende vermijdbare handelingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.