Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zweden start invoering landelijk pgd

Mark van Dorresteijn
Zweden start dit jaar de invoering van het persoonlijk gezondheidsdossier HälsaFörMig. Dat meldt Smarthealth.nl.
HälsaFörMig is het Zweedse pgd
HälsaFörMig is het Zweedse pgd

HälsaFörMig is een landelijk systeem waarin alle burgers vrijwillig hun medische data kunnen opslaan en online of via apps kunnen raadplegen. Naast medische data bevat het systeem ook medicatiegegevens, recepten en data van fitnesstrackers of andere wearables. Het systeem wordt gebouwd door Capgemini op basis van het HealthVault platform van Microsoft.

Burger blijft eigenaar

Het uitgangspunt van HälsaFörMig is dat burgers eigenaar blijven van de informatie. De overheid biedt alleen een neutrale en veilige opslag op vrijwillige basis. Artsen, ziekenhuizen en andere zorgaanbieders moeten op een eenvoudige manier een kopie van alle medische dossiers in het persoonlijke dossier kunnen plaatsen. De burger kan vervolgens bepalen met wie hij of zij die informatie wil delen en te allen tijde besluiten om informatie te verwijderen uit het dossier. Toegang tot het dossier vindt plaats met het Zweedse e-ID systeem dat ook voor overheidsinstanties en banken wordt gebruikt.

Lees verder

Het artikel op Smarthealth.nl gaat verder in op de problemen met de invoering van HälsaFörMig, privacy, praktische vragen en de Nederlandse situatie.

Persoonlijk gezondheidsdossier

Het persoonlijk gezondheidsdossier is een medisch dossier waarmee patiënten hun eigen gezondheid kunnen managen.
Bekijk het dossier

1 REACTIE

  1. Ik ben beniewd! Wellicht aardig om de vorderingen te volgen. N.b. de directeur van de implementator is van Nederlandse afkomst.

    Net als in Australië (#PCEHR) zal ook dit niet gemakkelijk zijn. Ik geef ze toch meer kans omdat al was langer zorgverleners en burgers inzage in gegevens hebben, beslissingen/investeringen veelal op regionaal niveau worden genomen en veel artsen/zorgprofessionals in dienstverband zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.