Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ZZP Nederland wint btw-proces Belastingdienst

Het gerechtshof in Den Bosch heeft het hoger beroep van de Belastingdienst over een btw-heffing voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in de ziekenhuiszorg ongegrond verklaard. De uitspraak van het Gerechtshof betekent dat BIG-geregistreerde zzp’ers die zorg verlenen weer btw-vrijgesteld zijn.
ZZP Nederland wint btw-proces Belastingdienst
Foto: ANP Photo

De Belastingdienst liet zelfstandigen in de ziekenhuissector begin dit jaar weten dat hun btw-vrijstelling was ingetrokken. Hierdoor moesten zij 21 procent van hun uurtarief afdragen aan de staat. Belangenorganisatie ZZP Nederland is blij met de uitspraak. ‘Veel van onze leden verkeerden in onzekerheid over een forse btw-afdracht’, aldus oprichter Johan Marrink. ‘Helaas hebben inmiddels al een behoorlijk aantal zelfstandigen de zorgsector verlaten, dat is jammer, want in de zorg is een schreeuwende behoefte aan vakmensen.’

Verlenen van diensten

Primair standpunt van de Belastingdienst is dat het verlenen van gezondheidskundige diensten door zelfstandigen die factureren aan een ziekenhuis moet worden gezien als het uitlenen van arbeid en dus btw-plichtig zijn. In een eerder proces kwam de Belastingdienst al met dezelfde stelling en werd dit door de rechtbank als niet-ontvankelijk beoordeeld. Hierop heeft de Belastingdienst hoger beroep aangetekend.

Leveren van zorg

Fiscaal-jurist Ronald van Esch heeft de betreffende zzp’er in de zaak verdedigd. Hij heeft betoogt dat de zzp’er medische prestaties heeft geleverd. ‘Van een vergelijking die de Belastingdienst deed met een uitzendbureau kan geen sprake zijn’, aldus Van Esch.

1 REACTIE

  1. En daarmee is de kous af. De veroorzaker van alle onrust en bedreiging en kosten richt zich intussen op een andere groep werkenen om die het werken te vergallen. De belastingambtenaar die een belastingzaak door zijn rare, onlogische, wetsuitleg veroorzaakt en verliest zou in rang teruggesteld moeten worden. Dat alleen al zou een enorme overheidsbesparing en vermindering van rechtszaken opleveren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.