Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uber van de zorg?

MSD
In de zorg neemt de rol van informatietechnologie hand over hand, misschien wel exponentieel toe. Sommigen spreken dan van 'disruptive innovation' of 'Uber van de zorg'.
Uber van de zorg?

Artsen kunnen steeds modernere technieken gebruiken, zoals Google Glass, er zijn inmiddels robotachtige tools om vliegensvlug te analyseren wat bij een bepaalde patiënt de beste behandeling is, radiologie kan op afstand, et cetera. En hetzelfde is gaande aan de kant van de patiënt: allerlei apps voor zelfmanagement, tools voor monitoring medicijngebruik,  elektronische hartbewaking op afstand, et cetera.
Interessant hierbij is ook de toenemende verbinding tussen zorg en bedrijfsleven. De vernieuwing, de uitdaging komt vaak van buiten de conventionele zorg: van jonge ondernemers/onderzoekers , die niet gehinderd worden door ‘gevestigde zorgbelangen en gewoonten’. Wanneer die drive is te combineren met de kennis en ervaring van bínnen de zorg, dan ontstaan mooie mogelijkheden voor co-creatie.

Fundamentele veranderingen

Sommigen spreken  bij dit binnendringen van de informatietechnologie in de zorg van ‘disruptive innovation’  of van een ‘Uber in de zorg’. Beide termen staan voor  fundamentele veranderingen in de wijze van organiseren van zorg en de rol van de arts en patiënt daarin. Of het zo revolutionair zal zijn, dat moeten we zien, maar als we kijken naar de impact die IT de afgelopen 5 à 10 jaar op onze samenleving heeft gehad, dan zou het zo maar kunnen.

Technologie en medicatie

Deze IT-ontwikkelingen spelen ook op het terrein van de medicatie.  Technologie kan daar meehelpen om medicatietrouw te bevorderen, spillage tegen te gaan, betere en snellere data-analyses te doen om te achterhalen wat bij welke patiëntgroep werkt. In een recente door farmaceutisch bedrijf MSD geïnitieerde expertmeeting over zorg en technologie kwamen dit soort innovaties aan de orde. Zo kan dankzij smart technology tegenwoordig real-time gemonitord worden of een patiënt door hem opgehaalde medicatie wel daadwerkelijk gebruikt. Ook is het mogelijk  de bewaarcondities van hoogwaardige medicatie te volgen. Niet gebruikte medicatie kan dan mogelijk weer retour in plaats van dat het moet worden weggegooid: kostenbesparing in plaats van spillage.

Drie ambities

Gelukkig ziet ook de overheid steeds meer het grote belang van deze synergie van zorg en technologie. Dezer dagen verscheen het rapport Toekomstbeeld Informatievoorziening Zorg en Ondersteuning 2020, opgesteld door het Platform IZO (informatievoorziening, zorg en ondersteuning). Vanuit het kernbegrip e-health gaat het hierin om drie ambities:  1. de burger direct toegang geven tot zijn eigen medische gegevens; 2. veel meer zelfmeting en telemonitoring bij chronische zieken organiseren; en 3. beeldschermzorg en domotica beschikbaar maken voor iedereen. In 2020 moet dat allemaal gerealiseerd zijn. Erg schokkend (disruptief) klinkt dat niet, maar in de traditie van onze zorg is het al heel wat. En mijn voorspelling is dat het daar zeker niet bij zal blijven:  Uber komt vast nog wel…

Zie voor verdere discussie over het  thema Zorg en Technologie ook www.panoramavandezorg.nl.


Einte Elsinga, MSD

Voor meer informatie of reactie: einte.elsinga@merck.com

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.