Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

10 best gelezen berichten over zorgtechnologie van 2019

Artificial Intelligence speelt een steeds grotere rol in de zorg, virtuele zorg en zorg op afstand worden steeds vaker gebruikt en Ad Melkert vindt een landelijk epd moet worden heroverwogen. Lees de best gelezen berichten over ict, e-health en zorgtechnologie van 2019.
Abstract Transfer Big Technology. Digital Landscape With Global Connecting, Low Poly Network Connection Dots And Lines On Blue Background. Cyberspace Technology. 3d Illustration

1. Doorbraak in aansluiting Chipsoft-epd’s op pgo’s

Het overhevelen van medische gegevens uit een ziekenhuis-epd naar een pgo (persoonlijke gezondheidsomgeving) is mogelijk. Dat blijkt uit een praktijkproef van ChipSoft en de Reinier Haga Groep. Hiermee ligt de weg open voor grootschalige ontsluiting van medische dossiers voor patiënten zelf.

Meer lezen >>

2. Virtuele thuiszorg Lelie zorggroep bespaart 8 uur per cliënt per maand

Dankzij digitale hulpmiddelen zoals sensoren, een slim horloge en de zorgrobot Lea kan de inzet van structurele thuiszorg aanzienlijk verminderen. Dat blijkt uit een proef van Lelie zorggroep in Rotterdam.

Meer lezen >>

3. Menzis lanceert Brits leefstijlsucces Changing Health

In februari begint de zorgverzekeraar haar leefstijlpilot Changing Health. Een combinatie van een coach en een app voor mensen met overgewicht, die een risico hebben voor diabetes-II. In Groot-Brittannië is het een bewezen succes.

Meer lezen >>

4. Wildgroei aan kwaliteitssystemen ggz heeft minimale impact

De ggz kent een grote hoeveelheid kwaliteitssystemen om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Zorgprofessionals gebruiken ze echter nauwelijks en het effect is daarom zeer beperkt. Dat blijkt uit het onderzoek waarop Marieke van Geffen woensdag 15 mei aan de Radboud Universiteit is gepromoveerd.

Meer lezen >>

5. ‘Meten en verbeteren is een doodlopende weg’

De zorg wordt nauwelijks meer beter van het meten van uitkomsten. Voor veilige zorg is het belangrijker om te zorgen dat zorgverleners goed in hun vel zitten. Dat was de hoofdboodschap van sprekers op het Zorgvisie-congres over patiëntveiligheid met onder meer Ronnie van Diemen (IGJ), chirurg Jaap Hamming (LUMC), Bertine Lahuis (Radboudumc) en anesthesioloog Frank Wille (AMC).

Meer lezen >>

6. NZa wil mandaat om zorgcode te betrekken in toezicht

De NZa wil het mandaat om de bedrijfsvoering van zorgaanbieders te toetsen aan de zorgbrede governancecode. ‘Dat zou het leven voor ons een stuk gemakkelijker maken,’ aldus Karina Raaijmakers, directeur Toezicht en Handhaving van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Meer lezen >>

7. Artsen plaatsen vraagtekens bij hartfilmpje Apple Watch

In de Verenigde Staten maken artsen zich zorgen over de hartfilmpjes die gebruikers van de nieuwe Apple Watch sinds enige tijd kunnen maken.

Meer lezen >>

8. Blokhuis heeft meer tijd nodig voor vragen over opmerkelijke online ggz-behandeling

Om het nijpende tekort aan psychiaters op te vangen, is ggz-instelling Dimence met online behandelingen vanuit het buitenland begonnen. Cliënten kunnen via Skype op consult bij hun psychiater, die vanuit India werkt. SP-Kamerlid Maarten Hijink stelt staatssecretaris Paul Blokhuis vragen over deze opmerkelijke oplossing.

Meer lezen >>

9. Nieuwe OK’s Maartenskliniek reduceren kans op menselijke fouten

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen heeft een nieuwe vleugel, die is ingericht voor een optimaal langdurig verblijf. De bijbehorende operatiekamers zijn volgens een chirurg van het ziekenhuis ‘de modernste ter wereld’.

Meer lezen >>

10. Ad Melkert: ‘Het landelijk epd moet in de herkansing’

De focus op individuele gegevensuitwisseling heeft tot ‘tien jaar tobben’ geleid. Dat zei NVZ-voorzitter Ad Melkert tijdens het Debat datadilemma’s in de zorg in Eindhoven. ‘We moeten de minister steunen bij het herpakken van de regie.’

Meer lezen >>

 

Ook opvallend: Grote techbedrijven als Microsoft, Apple en Amazon begeven zich steeds meer in de zorgsector.

Toby Cosgrove, voormalig hartchirurg en CEO bij de Cleveland Clinic en tegenwoordig adviseur van de gezondheidstak van Google, vindt dat zowel de gezondheidszorg als techbedrijven verplicht zijn om transparanter te worden.

Jeroen van den Hoven, hoogleraar Ethiek en Technologie in Delft, vindt dat Artificial Intelligence in de zorg een publieke taak moet blijven. ‘De grote techbedrijven leveren in sommige opzichten een interessante bijdrage aan ons welzijn, maar hun doel is het maken van winst. Als zij over gezondheidsdata beschikken, willen ze die dus daarvoor kunnen gebruiken.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.