Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jansen Steur verdacht van lijkschennis

De in opspraak geraakte ex-neuroloog Ernst Jansen Steur wordt ervan verdacht buiten medeweten van de familie de hersenen van een overleden patiënt te hebben verwijderd. Jansen Steur had aan de familie gevraagd of hij een schedellichting mocht doen, maar de familie gaf daar geen toestemming voor. De voormalig neuroloog deed dat toch, net als een complete autopsie op de rest van het lichaam van de 81-jarige man.
Jansen Steur verdacht van lijkschennis

Letselschade-expert Yme Drost heeft de zaak uit 1996 aangekaart bij de raad van bestuur van het Medisch Spectrum Twente (MST), waar Jansen Steur heeft gewerkt. Mogelijk zijn er nog meer autopsies uitgevoerd door de neuroloog zonder toestemming van de nabestaanden. ‘Het Medisch Spectrum Twente moet dit onderzoeken’, vindt Drost. De voormalig neuroloog wilde meer duidelijkheid krijgen over de mogelijke erfelijkheid van de ziekte van Parkinson, waar de patiënt symptomen van vertoonde.

Tegen de neuroloog loopt inmiddels een strafzaak. De zaak over lijkschennis van de 81-jarige man is inmiddels verjaard, maar er bestaan nog genoeg andere kwesties. Justitie in Almelo heeft de zaak tegen Jansen Steur al ‘de grootste medische strafzaak ooit in Nederland’  genoemd.

Strafbare feiten

Het OM verdenkt de specialist van 21 strafbare feiten. Zo zou een vrouw zelfmoord hebben gepleegd nadat ze ten onrechte te horen had gekregen dat ze alzheimer had. De neuroloog wordt verder verdacht van het valselijk voorschrijven van medicijnen, het stelen van receptenblokken van een collega en van zichzelf valselijk verdovende middelen voorschrijven. Ook zou hij 8.000 euro hebben verduisterd van een stichting voor wetenschappelijk onderzoek, waarvan hijzelf 5 jaar lang voorzitter was.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.