Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Doorhaling BIG-register zelden opgelegd’

Mark van Dorresteijn
De Regionale Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg hebben 13 artsen uit het BIG-register geschrapt tussen 2006 en 2012. Robert Oomen, anios urologie, Centraal Militair Hospitaal en UMCU, en Monique Biesaart, jurist en universitair hoofddocent gezondheidsrecht. Het onderzoek is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
‘Doorhaling BIG-register zelden opgelegd’

Volgens de onderzoekers wordt de doorhaling zelden opgelegd. Handelen conform de professionele medische standaard, adequate dossiervoering en zelfreflectie zijn belangrijke punten om een doorhaling te voorkomen. Aan de andere kant worden vermijdbare medisch-technische fouten, gebrek aan zelfinzicht en seksueel overschrijdend gedrag zwaar aangerekend.

Doorhalingen

De tuchtcolleges behandelden in de periode 34 unieke uitspraken, waarbij 12 verschillende artsen een doorhaling in het BIG-registeren opgelegd kregen. Het totaal Daarvan waren 5 artsen werkzaam in de psychiatrie, 2 als gynaecoloog, 2 op de afdeling interne geneeskunde en 4 basisartsen. Een arts wist in hoger beroep bij het Centrale Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg een doorhaling te voorkomen en kreeg een lagere straf.

Uitspraken regionale tuchtcolleges

In totaal kregen de regionale tuchtcolleges jaarlijks tussen de 1368 en 1676 klachten binnen. Het aantal nam elk jaar licht toe. Van deze klachten was tussen de 49 en 57 procent gegrond. Van de gegronde klachten kreeg 64 tot 74 procent een waarschuwing. 15 tot 20 procent kreeg een berisping en bij 2 tot 4 procent een doorhaling van de inschrijving in het BIG-register. Tot slot werd bij 5 tot 9 procent van de gegronde klachten geen maatregel opgelegd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.