Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

12-stappenmodel rukt op in verslavingszorg

Het 12-stappenmodel tegen verslaving is bezig aan een opmars in Nederland. De nieuwste adept is JellinekMinnesota in Amsterdam.

Jellinek heeft deze week een nieuwe verslavingskliniek in Amsterdam geopend waar de behandeling is gebaseerd op het Minnesotamodel. Dit programma is ontwikkeld door Anonieme Alcoholisten. Verslaafden steunen elkaar en doorlopen twaalf stappen om geheel te breken met alcohol, drugs, medicijnen of gokken.

Parnassia en Tactus

De gangbare verslavingsbehandeling is cognitieve gedragstherapie. Jellinek is echter niet de eerste ggz-instelling die het 12-stappenmodel aanbiedt. Zo opende Parnassia verslavingszorg, nu Brijder verslavingszorg, al in 2003 de kliniek Mirage in Den Haag, en biedt Tactus in Apeldoorn een ambulante 12-stappenbehandeling. “Wereldwijd wordt deze methode net zoveel toegepast als cognitieve gedragstherapie en met evenveel succes”, zegt woordvoerder Jeannette Ooink van Tactus.

Commerciële nieuwkomers

Het 12-stappenprogramma trekt verslaafden die zich niet aangetrokken voelen door de reguliere ggz, constateert Ooink. De ggz is volgens haar in beweging gebracht door commerciële nieuwkomers als de Priory Group en Castle Craig, die succes boeken met het Minnesotamodel. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Justitie schakelt ggz in voor verslaafde veelplegers

Jellinek-verpleegkundige verliest patiëntendossier

Drie keurmerken TOPGgz voor Altrecht en Parnassia

Verzorgingshuis voor oudere verslaafden en zwervers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.