Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorwaardelijke straf na dood kankerpatiënte

Mark van Dorresteijn
Twee alternatieve genezers hebben donderdag voorwaardelijke celstraffen tot een jaar opgelegd gekregen. Volgens de rechtbank in Haarlem hebben Peter J. en Marthe B. hun zorgplicht verzaakt en zijn ze schuldig aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bij een Heemsteedse kankerpatiënte.
Voorwaardelijke straf na dood kankerpatiënte

De vrouw overleed in 2011 op 52-jarige leeftijd aan uitgezaaide borstkanker. De genezers maakten de vrouw bang voor een behandeling in het ziekenhuis.

Straffen

Orthomoleculair basisarts Peter J. uit Heemstede kreeg een jaar voorwaardelijke celstraf en natuurgenezeres Marthe B. uit Amsterdam kreeg een half jaar voorwaardelijk, beiden met een proeftijd van vijf jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen J. drie jaar celstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk, tegen B. twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk en tegen beiden een beroepsverbod van tien jaar.

Besluit rechter

De rechtbank legde lagere straffen op dan de eis. Dat komt omdat de rechter vindt dat de behandelaars de vrouw niet met opzet zwaar lichamelijk letsel hebben toegebracht en daarbij samenwerkten. Het OM ging er bij de eis van uit dat dit wel het geval was. Wel vindt de rechtbank dat de basisarts in strijd met de wet en de beroepsregels heeft gewerkt door de Heemsteedse niet te informeren over de normale behandelwijze van borstkanker.

Over de schreef

Hij raadde haar zelfs af om naar het ziekenhuis te gaan. Als ze normaal was behandeld, was de kans groot dat ze zich toch in het ziekenhuis had laten behandelen, meent de rechtbank. ´Ze heeft onnodig veel pijn geleden en is gestorven, terwijl ze de ziekte had kunnen overleven.´ De rechter vindt ook dat de arts over de schreef is gegaan door bij de vrouw in huis te gaan wonen en voor haar te zorgen. Natuurgenezeres B. heeft de patiënte bang gemaakt voor radioactieve straling in het ziekenhuis, omdat daardoor de kankercellen zouden exploderen. ´Je zou kunnen zeggen dat de vrouw is overleden als gevolg van stralingsangst´, stelt de rechtbank in het vonnis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.