Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

’13 procent uitgaven ziekenhuizen voor zorgtechnologie’

Bert Bukman
In Nederland werd het afgelopen jaar 3,2 miljard euro uitgegeven aan zorgtechnologie. Dat is 13 procent van de totale uitgaven van ziekenhuizen. Dit blijkt uit een onderzoek van bureau Ecorys.
Ineke Dezentjé Hamming (links) en Helma Lodders bij de presentatie van het onderzoek over zorgtechnologie.

Het onderzoek naar zorgtechnologie werd verricht in opdracht van de FME. Dit is de werkgeversorganisatie van bedrijven in de techsector.

Beste van Europa

De zorg in Nederland behoort tot de beste van Europa, aldus FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming. Ze zei dit bij de aanbieding van het rapport over zorgtechnologie aan VVD-Kamerlid Helma Lodders. Zij is voorzitter van de vaste Kamercommissie voor VWS, op 6 november 2017 in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. ‘De grote maatschappelijke uitdaging is echter dat er te weinig mensen in de zorg werken. Ook hebben steeds meer mensen zorg nodig,’ aldus Dezentjé Hamming.

Slimme technologie biedt oplossingen voor de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg, vervolgde de voorzitter van de FME. ‘Dit maakt behandelingen betrouwbaarder en doelmatiger. Ook geeft het de zorgprofessional ruimte voor datgene waar het echt om draait. En dat is aandacht voor de mens.’

Prothesen

In Nederland geven we jaarlijks 83 miljard euro uit aan geneeskundige en aan langdurige zorg. In 2016 besteedden de ziekenhuizen 13 procent van dit bedrag aan medische technologie, aldus het onderzoek. Bij elkaar opgeteld gaat het om een bedrag van 3,2 miljard euro. De uitgaven betreffen niet alleen medische apparatuur en instrumenten, maar ook gebruiksgoederen, implantaten en prothesen.

Voor de verdeling van de kosten over de verschillende uitgaven, zie de onderstaande infographic.

Fantastisch

Ineke Dezentjé Hamming pleitte bij de presentatie van het onderzoek ook voor een Nationale Zorgtechnologie Agenda. ‘Ons aanbod is om samen met het ministerie van VWS, patiëntenorganisaties, zorgaanbieders en verzekeraars deze handschoen op te pakken. Het nieuwe regeerakkoord gaat uit van goede zorg voor iedereen op de juiste plek op het juiste moment. Daar ben ik het van harte mee eens.

‘Zou het niet fantastisch zijn als we gezamenlijk gaan werken aan een Nationale Zorgtechnologie Agenda? Samen kunnen we de beweging versnellen naar value-based healthcare.’

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.