Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

17.000 mensen kiezen intramurale zorg na bezuiniging AWBZ

Bijna 17.000 mensen hebben gekozen voor intramurale zorg, nadat zij hun ondersteunende begeleiding zijn kwijtgeraakt door een bezuiniging op de AWBZ. Ook de intramurale zorg wordt betaald uit de AWBZ. Het Centraal indicatiestelling zorg (CIZ) noemt dit een gebruikelijk patroon.
17.000 mensen kiezen intramurale zorg na bezuiniging AWBZ

In totaal zijn in de eerste negen maanden van 2008 al ruim 60.000 mensen hun begeleiding kwijtgeraakt, blijkt uit een rapportage van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). 31.000 mensen vroegen geen verlenging meer aan van de ondersteunende begeleiding. Op deze manier lijkt staatssecretaris Jet Bussemaker de gewenste bezuiniging van 800 miljoen euro met gemak te halen.

Strengere eisen AWBZ

Bussemaker stelt strengere eisen aan de zogeheten ‘activerende en ondersteunende begeleiding’. Deze zorg wordt verleend aan licht dementerenden en verstandelijk gehandicapten, maar ook aan gedragsgestoorde jongeren. Vooral de jongeren verliezen hun ondersteunende begeleiding. De precieze besparing is nog niet bekend. Het CIZ kent het recht op zorg toe, terwijl de zorgkantoren onderhandelen over het aantal uren zorgverlening. De staatssecretaris heeft de kantoren al wel met 800 miljoen euro gekort. Het CIZ benadrukt dat het aantal mensen dat heeft gekozen voor intramurale zorg dat niet hebben gedaan door de bezuiniging van Bussemaker. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

‘Ondersteunende begeleiding geen luxe’
Bussemaker vraagt geen Europese toestemming voor steun
‘Veel pavlovreacties op bezuinigingen zorg’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.