Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

18.000 artsen verdwijnen uit BIG-register

Bert Bukman
Het aantal Nederlandse artsen met een BIG-registratie is per 1 januari met 18.000 gedaald. Dit meldt het CIBG. De daling is het gevolg van nieuwe eisen voor herregistratie. De cijfers zijn nog niet definitief.
JZOJP
Foto: iStock

Een woordvoerder van het CIBG meldt deze daling van de inschrijving in het BIG-register in Medisch Contact. Hierdoor is dus een op de vijf van de bijna 90.000 Nederlandse artsen niet langer praktiserend.

Dit percentage is iets lager dan dat van vergelijkbare opschoningen van het BIG-register. Bij fysiotherapeuten, verlos- en verpleegkundigen werd eerder 27 procent uitgeschreven. Ook bij apothekers, tandartsen en psychotherapeuten vonden herregistraties plaats. Hierbij daalde het aantal inschrijvingen in het BIG-register met 26 procent.

2080 uur werkervaring

Sinds 1 januari 2012 geldt voor iedere arts de verplichting om zich na een termijn van vijf jaar opnieuw te laten registreren in het BIG-register. Aanvankelijk zou deze herregistratie dus al op 1 januari 2017 plaatsvinden. Maar in overleg met de KNMG is dit een jaar uitgesteld

Dit uitstel naar 1 januari 2018 was volgens de KNMG nodig om de eisen verder te verhelderen. De uitkomsten van dit overleg met het ministerie zijn opgenomen in het beoordelingskader voor artsen.

In het kort komen deze eisen erop neer dat in vijf jaar tijd 2080 uur werkervaring moet zijn opgedaan. Alleen de werkervaring in de individuele gezondheidszorg en binnen het werkveld van de arts telt mee bij het bepalen van het aantal uren.

1 REACTIE

  1. Het doel is de qualiteit van de zorg waarborgen. Het is daarom zinvol als specialisten, incl. de huisarts-specialist, zijn kennis en vaardigheid actueel moet houden en moet updaten. Het is echter totale onzin dat een basisarts, die immers onder eigen regie geen betaalde zorg mag verlenen, zijn diploma kwijt raakt en niet eens meer voor zichzelf een recept mag schrijven. De zorg is daar niet bij gebaat, de arts krijgt gewoon zijn diploma afgenomen. Het is gewoon contractbreuk, artsen hebben hun diploma voor het leven gekregen. Lees ook de artikelen in medisch contact hierover.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.