Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

200 miljoen extra voor langdurige zorg

De langdurige zorg kan volgend jaar waarschijnlijk rekenen op zo'n 200 miljoen euro extra. Regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP willen dat het kabinet dat volgend jaar regelt.
200 miljoen extra voor langdurige zorg
Foto: ANP/Lex van Lieshout

De verwachting is dat dat bedrag nog wel aan extra meevallers binnenkomt. Bronnen rond de begrotingsonderhandelingen meldden dat dinsdag aan het ANP.

Zorgspecialisten

De vijf partijen gaan woensdag proberen het met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën eens te worden over het precieze bedrag. De zorgspecialisten in de vijf fracties gaan daarna met staatssecretaris Martin van Rijn om de tafel om precies te bepalen waar het geld aan besteed wordt. Dinsdag zijn daarover op hoofdlijnen afspraken gemaakt in het overleg tussen Dijsselbloem, premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher en de fractievoorzitters en financieel specialisten van de vijf partijen.

Het kabinet sloot ook vorig jaar al meerdere akkoorden met die partijen omdat VVD en PvdA in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben.

Zorg

Vooral de PvdA, ChristenUnie en de SGP hebben aangedrongen op extra geld voor de zorg, dat betaald zal worden uit meevallers die zich zeer waarschijnlijk voordoen, onder meer op de uitgaven door de departementen Sociale Zaken en Volksgezondheid. PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom pleitte er afgelopen zaterdag voor om zeker 200 miljoen euro extra uit te trekken voor de overheveling van de zorg van het rijk naar gemeenten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.