Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dure medicijnen belemmeren groei ziekenhuiszorg

Bert Bukman
De uitgaven aan dure geneesmiddelen in de ziekenhuiszorg blijven toenemen. Vorig jaar ging het om bijna 2 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van de NZa. Groei van de overige ziekenhuiszorg komt daardoor in gevaar.
Dure geneesmiddelen
Foto: iStock

De NZa meldt dit in de Monitor Geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg. Gemiddeld stegen de uitgaven aan dure geneesmiddelen de afgelopen periode 6,7 procent per jaar. Omdat is afgesproken dat de totale uitgaven aan ziekenhuiszorg maar met 1,6 procent per jaar mogen stijgen, blijft er voor de groei van de overige ziekenhuiszorg weinig ruimte over.

Het gaat in de monitor om geneesmiddelen die verstrekt worden in het ziekenhuis en zo duur zijn dat ze apart van de behandeling worden gedeclareerd. In 2015 werd 1,85 miljard euro uitgegeven aan deze geneesmiddelen, terwijl dat 2012 nog minder was dan 1,5 miljard. In vier jaar tijd zijn de uitgaven voor dure medicijnen dus gestegen met 0,5 miljard euro.

Kanker en reuma

40 procent van de uitgaven gaan naar dure geneesmiddelen ter behandeling van kanker. Binnen deze groep gaat een derde van de uitgaven naar geneesmiddelen voor patiënten met nieuwvormingen van lymfatisch- en bloedvormend weefsel  (bloedkanker). 30 procent van de uitgaven aan dure geneesmiddelen is voor patiënten met ontstekingsziekten, voornamelijk reuma.

De NZa moedigen zorgverzekeraars en ziekenhuizen aan zich te blijven inspannen om de geneesmiddelenprijzen te verlagen. Ook wordt geadviseerd om de afhankelijkheid van ziekenhuizen van de farmaceutische industrie transparanter te maken.

Gezamenlijk inkopen

Tegelijkertijd zijn er volgens de NZa goede initiatieven om de kostenstijging te beperken. Zo kopen ziekenhuizen vaker gezamenlijk geneesmiddelen in bij de farmaceutische industrie. Op die manier betalen zij een lagere prijs aan de medicijnfabrikanten dan voorheen. Ook worden vaker goedkopere alternatieven ingezet. Zorgverzekeraars stimuleren de initiatieven en kopen niet meer alle dure medicijnen bij alle ziekenhuizen in, maar bij expertisecentra.

Vooralsnog betekent dit alles niet dat patiënten die recht hebben op een geneesmiddel het niet kunnen krijgen. De NZa blijft actief monitoren of er problemen ontstaan in de toegankelijkheid van dure geneesmiddelen.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.