Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van dagbesteding naar woonhulp in de ouderenzorg

Prinsenstichting in Purmerend start met een leerwerktraject waarmee mensen met een verstandelijke beperking die eerst meededen aan de dagbesteding worden opgeleid tot woonhulp. Ze kunnen na afronding van de pilot aan de slag in de ouderenzorg.
Handen.istock
iStock

Volgens Prinsenstichting geeft de opleiding tot woonhulp de cliënten meer eigenwaarde. Projectleider Jack Duineveld: ‘Een deelnemer zei: “ik heb geen beperking meer, want ik ga werken.” Dit is echt iets voor mensen die meer willen en kunnen.’

Jobcoach

Woonhulp is een branche-erkende opleiding op MBO-1 niveau zonder taal en rekenen. De deelnemers worden in gemiddeld anderhalf jaar opgeleid tot assistent op een woning of bij een zorginstelling. Zij nemen eenvoudige taken over van het zorgpersoneel op niveau 3 en 4. Alle deelnemers krijgen begeleiding van een jobcoach. Verder zijn er een verwant van de cliënt, de cliëntbegeleider, een stagebegeleider, een regiomanager, een gedragsdeskundige, een persoonlijk begeleider en een opleider bij het proces betrokken.

Win-win

Een ander onderdeel van het project is de samenwerking met de gemeenten Purmerend en Zaanstad. Niet alleen cliënten van Prinsenstichting zitten in de pilot, ook deelnemers uit het doelgroepenregister -mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt- van de twee gemeenten doen mee. De cliënten van Prinsenstichting gaan na afronding van de opleiding aan de slag in de ouderenzorg, de deelnemers uit het doelgroepenregister gaan werken bij Prinsenstichting. Duineveld: ‘Op die manier creëer je een win-win situatie, want zowel de gehandicaptenzorg als de ouderenzorg kampt met een personeelstekort. Voor de cliënten van Prinsenstichting is het fijn als zij werk en privé kunnen scheiden, daarom gaan zij aan de slag in de ouderenzorg, in dit geval bij De Zorgcirkel. Bovendien voldoen de werkgevers hiermee aan hun verplichting volgens de banenafspraak.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.