Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Toezicht op medezeggenschap wordt regulier onderdeel van inspectie

Het nieuwe wetsvoorstel medezeggenschap cliënten zorginstellingen wordt aangepast op het gebied van de rechtsgang bij een beroep van een uitspraak van de commissie van vertrouwenslieden. Ook is meer bekend geworden over de vormgeving van het toezicht door de inspectie op de wet.
Evean
Foto: VWS

De rechtsgang wordt mogelijk teruggebracht tot de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden. In het wetsvoorstel stond rechtspraak in drie instanties; beroep bij de kantonrechter, hoger beroep bij het gerechtshof en cassatie bij de Hoge Raad. Minister voor Medisch Zorg, Bruno Bruins: ‘Ik kom tot de opvatting dat rechtspraak in één instantie een praktische oplossing is. Door hoger beroep en cassatie onmogelijk te maken, worden langdurige procedures vermeden.’

Toezicht

Het aantonen van medezeggenschap door zorginstellingen worden een standaard onderdeel van de reguliere bezoeken van de inspectie in het kader van het risico gebaseerde toezicht. De inspectie gaat ook signalen en meldingen over het ontbreken van medezeggenschap betrekken in het toezicht. Als de inspectie constateert dat er geen medezeggenschap voor cliënten is, kan de inspectie verbetermaatregelen opdragen. Als de zorgaanbieder weigert invulling te geven aan medezeggenschap kan de inspectie een dwangsom opleggen. Volgens minister Bruins heeft de inspectie voldoende capaciteit om toezicht te houden op de nieuwe wet.

Msb’s

Tijdens het debat werd duidelijk dat Bruins msb’s wil uitsluiten. De ondergrens voor instellingen met tien zorgverleners bleek ook niet keihard te zijn.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.