Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

90 miljoen voor opschaling e-health thuis

Minister Hugo de Jonge van VWS stelt 90 miljoen euro beschikbaar om ervoor te zorgen dat e-health op grotere schaal thuis wordt toegepast.
Ehealth Thuis
Foto: agenturfotografin / stock.adobe.com

Het gaat om e-healthtoepassingen die ondersteuning of zorg bieden voor ouderen, cliënten met een chronische ziekte of beperking en die thuis wonen. De regeling, genaamd Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET), gaat vanaf maart open voor aanvragers en loopt tot 2022. Met de 90 miljoen euro kunnen ongeveer 280 initiatieven ondersteund worden.  

Barrières

Volgens de minister bestaan er in de praktijk barrières voor ouderen, professionals, aanbieders van ondersteuning en zorg en inkopers om op grotere schaal met e-healthtoepassingen te gaan werken. ‘Ouderen en professionals hebben training nodig om te leren hoe ze de e-healthtoepassing kunnen gebruiken. Werkprocessen en inkoopcontracten vragen vaak om aanpassingen.’

Aanschaf en gebruik e-healthtoepassing

Subsidie wordt verstrekt voor activiteiten die samenhangen met de aanschaf en het gebruik van de e-healthtoepassing, zoals training van cliënten en professionals, het maken van een businesscase en aanpassing van werkprocessen. Er wordt subsidie verstrekt voor een deel van de kosten; aanvragers betalen een substantieel deel van de kosten die zij maken zelf.

Voordelen e-health thuis

De voordelen van e-health worden volgens de minister nu te weinig benut. Met e-health kan een mantelzorger bijvoorbeeld op afstand in de gaten houden hoe het met zijn naaste met dementie gaat. Een oudere kan middels communicatieplatforms direct een vraag aan betrokken professionals stellen of in contact blijven met buurtgenoten.

Verlichten druk arbeidsmarkt

Een ander voordeel van e-health thuis is volgens de minister het verlichten van de druk op de arbeidsmarkt. ‘Door slimme inzet van e-health kunnen professionals meer tijd overhouden voor goede ondersteuning en zorg voor mensen.’

De regeling is onderdeel van het overheidsprogramma Langer Thuis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.