Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Best gelezen blogs van 2022

In de opiniestukken die de redactie in 2022 ontving, kwam een verscheidenheid aan onderwerpen aan bod. Dat is terug te zien in de lijst van best gelezen blogs: het zorgprestatiemodel, een robot die administratiedruk vermindert, wachtlijsten in de ggz, verpleeghuis als tijdelijk verblijf en het al dan niet in loondienst gaan van medisch specialisten.
data-analyse

Robot bespaart SEH-artsen 700 clicks per dag

Op de SEH-afdeling van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis regelt een robot een deel van de administratie. Deze zogeheten robotic process automation-oplossing levert de artsen per patiënt een kwartier tijdwinst op, schrijven RPA developer bij de Quoratio Groep en Hans de Boer, manager Zorgcontrol bij CWZ Nijmegen.

Naar het blog

Zorgverzekeraars vernederen mensen die psychische hulp en thuiszorg nodig hebben

Zorgverzekeraars gaan specifiek mensen die ggz, verpleging en verzorging (thuiszorg) nodig hebben, laten bijbetalen voor deze zorg als ze kiezen voor een zorgverlener zonder contract met de zorgverzekeraar. Staan wij toe dat kwetsbaren en mensen die in de knel zitten, vernederd en uitgesloten worden? David Con, vrijgevestigd psychiater en psychotherapeut, schrijft erover.

Naar het blog

Verbied wachtlijsten in de ggz

Nederland heeft misschien wel de grootste dichtheid zorgaanbieders ter wereld. Toch zijn er wachtlijsten. Dat is eigenlijk best wel raar, vindt Gerard van den Berg, zelfstandig gevestigd psychiater in Utrecht. ‘Charlotte Bouwman heeft begin 2020 de wachtlijstproblematiek op de politieke agenda gezet door elke maandag op de trappen van VWS samen met haar hond te protesteren onder het motto: ‘Er zijn nog 90.000 wachtenden voor u’. Er is een Stuurgroep Wachtlijsten opgericht. Ondanks de inspanningen van het veld, druk vanuit het ministerie, de Tweede Kamer en rapporten van de Nza zijn de wachtlijsten nog steeds even lang. Ze nemen niet toe en ze nemen niet af. Een droevig gegeven zou je zeggen, maar ergens wel hoopvol. Als de wachtlijsten niet korter worden en niet langer, is er kennelijk een evenwicht bereikt. Als er schaarste zou zijn dan zouden de wachtlijsten groeien.’

Lees verder

Verpleeghuis als tijdelijk verblijf

Het kabinet kondigt drastische veranderingen aan in de ouderenzorg. Wat Jannie Nijlunsing, bestuurder De Hoven, daarbij mist, is het echte verhaal. ‘Dat moet verteld worden, zodat we vroegtijdig met elkaar gaan nadenken over nieuwe vormen van zorg voor ouderen in de laatste fase van hun leven’, schrijft ze.

Ga naar het blog

Gezondheid creëren vraagt om met lef van koers veranderen

De echte bestrijding van pandemieën moet gericht zijn op maatregelen die gezondheid bevorderen en niet alleen op zorgcapaciteit, stellen intensivist Hugo Touw, huisarts Shakib Sana, hoogleraar Jan Kremer en hoogleraar en internist Robin Peeters. Dat vergt daadkracht en lef.

Lees het blog hier

Manifest: Vrijgevestigd medisch specialisten zijn onmisbare partners voor de toekomst

Vrijgevestigd medisch specialisten verzetten zich tegen verplicht loondienst. Daarom overhandigden ze op 24 maart een gezamenlijk manifest aan minister Ernst Kuipers van VWS. ‘Wees trots op de bijdrage van 7000 vrijgevestigd medisch specialisten aan het goed, toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg voor iedere patiënt. Wees zuinig op de creativiteit, flexibiliteit en innovatiekracht om de transformatie naar passende zorg vorm te geven.’

Het manifest is hier te lezen

Het zorgprestatiemodel maakt de beloftes straks niet waar

Over minder dan twee weken gaat de ggz/forensische zorg over naar een nieuw bekostigingsstelsel, het zorgprestatiemodel (zpm). Het zpm komt met grote beloften, maar nu de implementatie voor de deur staat, betwijfelt Hilde Taverne, Programmamanager Zorginnovaties & Projectleider ZPM bij het Helen Dowling Instituut, of deze waargemaakt worden. ‘Ik ben in de basis voorstander van het Zorgprestatiemodel, vooral vanwege de hiaten van het huidige dbc-systeem. Maar als we doorgaan met de huidige koers, halen we een deel van de problemen van het dbc-systeem terug, met méér administratieve lasten en minder vertrouwen.’

Naar het blog

Wijkverpleging wordt het olievrouwtje van de zorg

Deze week starten de besprekingen over het Integrale Zorgakkoord. Het nieuwe kabinet heeft de hoofdlijnenakkoorden, die in 2017 per sector zijn opgesteld onder auspiciën van het vorige kabinet, geëvalueerd. Conclusie: het moet integraler, het moet samen want anders komt ‘de juiste zorg nooit op de juiste plek’.

Lees het blog door Jeroen van den Oever, directievoorzitter van vvt-organisatie Fundis en IZA-onderhandelaar namens ActiZ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.