De Belastingdienst is wel begonnen met het handhaven van de zelfstandigenwetgeving, maar zzp'ers in de zorg willen maar niet in loondienst. Ondertussen blijven de personeelstekorten stijgen.
Al een halfjaar handhaaft de Belastingdienst
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanAl een halfjaar handhaaft de Belastingdienst
BSL Media & Learning
Varrolaan 114, 3584 BW Utrecht
Postbus 246, 3990 GA Houten
Kan iemand mij uitleggen waarom medisch specialisten, via een MSB of Maatschap, wel als zzp-er mogen blijven werken? Zij werken meestal jarenlang voor dezelfde werkgever en hebben meestal geen andere opdrachtgevers. Ook moeten zij houden aan de vastgestelde kwaliteits- en financiele kaders van de zorgorganisatie, waar zij werken.
Als Zorgprofessional ( bijvoorbeeld Verpleegkundige of arts ) kun je kiezen: in loondienst bij een kleine of grote zorgorganisatie, bij een particulier, bij een uitzendbureau of als kleine zelfstandige ( zzp ) of in een combinatie van loondienst of zzp. Nu de schaarste in deze beroepen toeneemt zou een neiging van bestuurders moeten zijn hierop passend te reageren, want de continuïteit van patiëntenzorg is in het geding. „Loondienst“ is minder aantrekkelijk geworden omdat o.a. de CAO lonen in de sector zorg sterk afwijken van bijv. die in de sector onderwijs of bij de overheid. ( OVA fout in midden van salarisbouwwerk verpleegkundigen ). Ook de lage fexibiliteit in roosterplanning, de bedrijfscultuur van „machinebureaucratie“ en haperende ( wettelijke erkende ) medezeggenschap medezeggenschap het negatief beeld versterken. Een aantal zorgwerkgevers ( bestuurskundigen ? ) doet nu erg stoer en neemt een nog groter tekort voor lief. De administratieve bedrijfscultuur van de belasting dienst is op € gericht en niet op gevolgen voor mensen ( patiënten of zorgprofessionals ). Wie doorbreekt deze obsolete bedrijfscultuur? Zorg is vooral mensenwerk en de cultuur van een individu gerichte professionele organisatie dient dit primair proces van de zorgorganisatie het best. Misschien helpt het aanleggen van een „openbare zwarte lijst“ van zorgorganisaties?