Achmea gaat ervan uit dat in 2012 geen wachtlijsten zullen ontstaan. “We zullen van maand tot maand kijken wat er gebeurt en gaan bijsturen”, aldus directievoorzitter Roelof Konterman van Achmea Zorg & Gezondheid in een toelichting op het beleid van de zorgverzekeraar. Daarnaast verwacht hij dat de specialisten de groei van het volume zullen afremmen door “zinnig” en “zuinig” om te gaan met de zorgvraag.
Enige weken terug schreven de gezamenlijke
@Jan, als je mij je contactgegevens mailt, zorg ik dat je het nummer van onze voorzitter Roelof Konterman krijgt. Mijn mailadres is christine.rompa@achmea.nl
Beste Roelof Konterman,
Mag ik je volgend jaar bellen als mensen met ernstige aandoeningen in mijn praktijk onacceptabel lang moeten wachten op een urgente en noodzakelijke medische behandeling? Oorzaak hiervan ligt niet bij de medisch specialist, die zijn er genoeg, en ook in loondienst willen ze werken. Ondersteuning (verpleging, IC, anesthesie, OK medewerkers) schiet tekort, capaciteit wordt weg bezuinigd onder het mom van weer een efficientie slag maken. De rek is er op veel fronten uit qua efficientie. De vergrijzing vraagt om meer zorg, beloof de patient geen zorg zonder wachtlijst als je dat niet waar kunt maken. Graag je telefoonnummer!
Groet
Daarnaast verwacht hij dat de specialisten de groei van het volume zullen afremmen door “zinnig” en “zuinig”. Tja, in de categorie zinnig en zuinig valt nog veel te halen, maar waarom zouden specialisten hier aan mee werken? Dit gaat toch recht tegen hun eigenbelang in?
Het is een utopie te verwachten dat er geen wachtlijsten zullen ontstaan als er geen groei mag zijn bij toegenomen vraag door vergrijzing en verbeterde behandelmethoden. De kaassschaaf van “zinnig” en “zuinig” is al lang bot door alle maatregelen van de afgelopen jaren.
Dit is de weg vooruit. Ik ben heel blij te lezen dat Achmea werkelijk investeert in kwaliteit. Daarmee lijkt men echt afstand te nemen van het oude zorginkoopbeleid: hulde. Natuurlijk is het meten van kwaliteit slechts een eerste stap. Vroeger kregen huisartsen ook spiegelinformatie, en toch beleven de verschillen onverklaarbaar groot.