De koppelverkoop van de basispolis en aanvullende verzekering beperkt de concurrentie tussen verzekeraars. Dat schrijven hoogleraar Wynand van de Ven en promovenda Daniëlle Duijmelinck in het economenblad ESB.
Naast de verplichte basisverzekering heeft 89
Weer een onderzoeksresultaat dat iedereen die een beetje onder de mensen leeft al jaren bekend is. Maar niet verkeerd dat het nu “wetenschappelijk” bevestigd is. De oplossing lijkt me niet verkeerd; de oorzaak ligt in de toegeeflijkheid van de overheidsonderhandelaars voor de invoering van de ZVW; de verzekeraars verkregen daarbij alle macht en zero risico. Vandaar dat het zo enorm veel duurder is geworden allemaal, met vette bonussen en commissies over de premies. Verzekeren was vroeger een zaak van het kennen van de risico’s verspreid over grote aantallen en hoort dat weer te worden. Dus geef de burger zijn keuzevrijheid terug, zowel wat verzekeraar betreft als ook door welke zorgverlener of zienkenhuis hij behandeld gaat worden. Alleen dan ontstaat een vrije markt waarin de kwaliteit door echte concurrentie hoog blijft, niet door allerlei dure en burocratische meet en regelgeving.
Klinkklare onzin is polis het.Samenvoegen van basispolis en aanvullende polis met acceptatieplicht werpt nog een grotere drempel op voor chronisch zieken. Nu is er voldoende keuzevrijheid voor iedereen.
En dat is nu precies marktwerking. Van de Ven wil al weer verder reguleren en daarmee net concurrentie onmogelijk maken.
Ik kan juist jullie met zekerheid zeggen, dat chroniciteit juist niet tot concurrentie lijdt!
Je moet nl gecontracteerd zijn wen aan de wensen van je beroepsvereniging en zorgverzekeraar TEGEMOETKOMEN wil je hetzelfde declaratiebedrag ontvangen(mn netjes gezegd ‘een grote belangenverstrengeling’ !)
Ik kan allemaal andere redenen bedenken waarom deze mensen niet wisselen, maar discussiëren met Van de Ven kan ik niemand aanraden. De man blijkt an het eind van de discussie eigenlijk altijd gelijk te hebben. Dat zal ook deze keer wel weer het geval zijn.