Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Aanvullende verzekering beperkt concurrentie

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De koppelverkoop van de basispolis en aanvullende verzekering beperkt de concurrentie tussen verzekeraars. Dat schrijven hoogleraar Wynand van de Ven en promovenda Daniëlle Duijmelinck in het economenblad ESB.
Aanvullende verzekering beperkt concurrentie

Naast de verplichte basisverzekering heeft 89 procent van de bevolking ook een vrijwillige aanvullende verzekering, vrijwel altijd bij dezelfde zorgverzekeraar. Mensen met een aanvullende verzekering blijken nauwelijks te wisselen van verzekeraar, omdat ze verwachten dat een andere verzekeraar hen zal weigeren voor de aanvullende verzekering of een hogere premie zal vragen.

Basispluspolis met acceptatieplicht

Vooral ouderen en verzekerden met een matige gezondheid voelen zich gebonden aan hun huidige verzekeraar. Hierdoor wordt de concurrentie op de markt voor de basisverzekering sterk belemmerd. Als ouderen en zieken de facto niet kunnen switchen van verzekeraar, kan dit op termijn leiden tot een lagere kwaliteit van zorg, betogen de wetenschappers. Als oplossing zien zij het samenvoegen van de basis- en aanvullende polis tot een basispluspolis, met acceptatieplicht. Zo ontstaat meer concurrentie en keuzevrijheid, aldus Van de Ven en Duijmelinck in het economenblad ESB. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Menzis komt met beperkte premiestijging

DSW: zorgpremie in 2012 36 euro hoger

Wiegel: premiestijging door overheid

5 REACTIES

  1. Weer een onderzoeksresultaat dat iedereen die een beetje onder de mensen leeft al jaren bekend is. Maar niet verkeerd dat het nu “wetenschappelijk” bevestigd is. De oplossing lijkt me niet verkeerd; de oorzaak ligt in de toegeeflijkheid van de overheidsonderhandelaars voor de invoering van de ZVW; de verzekeraars verkregen daarbij alle macht en zero risico. Vandaar dat het zo enorm veel duurder is geworden allemaal, met vette bonussen en commissies over de premies. Verzekeren was vroeger een zaak van het kennen van de risico’s verspreid over grote aantallen en hoort dat weer te worden. Dus geef de burger zijn keuzevrijheid terug, zowel wat verzekeraar betreft als ook door welke zorgverlener of zienkenhuis hij behandeld gaat worden. Alleen dan ontstaat een vrije markt waarin de kwaliteit door echte concurrentie hoog blijft, niet door allerlei dure en burocratische meet en regelgeving.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik kan juist jullie met zekerheid zeggen, dat chroniciteit juist niet tot concurrentie lijdt!
    Je moet nl gecontracteerd zijn wen aan de wensen van je beroepsvereniging en zorgverzekeraar TEGEMOETKOMEN wil je hetzelfde declaratiebedrag ontvangen(mn netjes gezegd ‘een grote belangenverstrengeling’ !)

  4. Ik kan allemaal andere redenen bedenken waarom deze mensen niet wisselen, maar discussiëren met Van de Ven kan ik niemand aanraden. De man blijkt an het eind van de discussie eigenlijk altijd gelijk te hebben. Dat zal ook deze keer wel weer het geval zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.