Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Geen pgb voor mensen met schulden’

Het ministerie van VWS denkt erover mensen met schulden in de nabije toekomst geen persoongebonden budget (pgb) meer te geven. In plaats daarvan krijgen zij zorg in natura. Dat staat in een introductiedossier van Ab Klink voor zijn opvolgers Edith Schippers en Marlies Veldhuijzen van Zanten.
‘Geen pgb voor mensen met schulden’

Naast schuldenaren worden ook cliënten genoemd die behandeling nodig hebben gekoppeld aan verblijf in een besloten setting. Het uitsluiten van cliëntgroepen is volgens VWS de eerste stap op weg naar een solide pgb. De maatregel zou volgend jaar moeten ingaan, maar hangt ook af van Schippers en Veldhuijzen van Zanten.

Erg makkelijk opgeschreven

Aline Saers, directeur van belangenvereniging Per Saldo, laat weten dat het zij het idee heel makkelijk opgeschreven vindt. “Wie gaan ze precies uitsluiten? Mensen met een hypotheek of krediet bij de Wehkamp? Dat is nog helemaal niet duidelijk. Bovendien wordt het pgb gebruikt voor soorten zorg die nauwelijks ondersteund worden door natura zorgaanbieders, bijvoorbeeld voor tijdelijk verblijf of zorg tijdens onderwijs. Als de natura organisaties meer soorten zorg zouden aanbieden hoefden mensen minder vaak een pgb aan te vragen. Want wat moeten de mensen die nauwelijks ondersteunde zorg nodig hebben? Het is allemaal nog erg onduidelijk.”

Pgb-stop

Klink besloot eerder dat mensen vanaf 1 juli 2010 tot in ieder geval het einde van dit jaar geen pgb meer kunnen krijgen. Hij nam het besluit vanwege een overschrijding van 2,1 miljard euro. Alleen uitzonderingsgroepen konden na 1 juli nog aanspraak maken op het budget. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Menzis verscherpt controle op fraude met pgb’s
Nieuwe mogelijkheden om een pgb te krijgen
Zorgkantoren aan zet bij pgb-stop

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Gerelateerde tags

16 reacties

 • no-profile-image

  nikita

  nou ja wat is dat nou weer we hebben al zorgen en slapeloze nachten genoeg wie heeft er geen lening toch bijna iedereen wat dacht je dan van ee credit kaart mens dan krijgt toch vrijwel niemand iets meer lejer schuif maaar af op de toch al kwetsbare groep we hebbeb al onkosten genoeg

 • no-profile-image

  l.u.b.

  heb een kind met een beperking, en ik heb pgb aangevraagd sta nu op een wachtlijst en dan krijg ik ook nog te lezen dat mensen met schulden geen recht op het pgb hebben we hebben nergens meer recht op!

 • no-profile-image

  roelofs

  Klink kan zich nu 4 jaar lang nuttig maken als vrijwilliger, uiteraard met behoud van wachtgeld

 • no-profile-image

  J

  En Klink, hoeveel wachtgeld strijk je op?

 • no-profile-image

  fred van de laar

  Sociale diensten kennen een afdeling budgetbeheer en de SVB kan ook de administratieve last overnemen.
  De particuliere thuiszorgbemiddelingsbureaux zijn daarom niet nodig.

 • no-profile-image

  Rob Barnhoorn

  En als we toch bezig zijn! Hoe doen we dit met Kinderbijslag. Stoppen we hier ook mee met ouders met schulden?!

 • no-profile-image

  Bea

  A3; WIE wil je dan het PGB laten beheren als buitenstaander ?
  Familie die niet in diagnose van
  het kind gelooft ?
  Vrienden die het zelf al druk genoeg hebben om ook nog de vreselijk ingewikkelde materie van verantwoording invullen en dat nog 2x per half jaar ook ??
  WIJ hebben die schuld juist omdat..we de extra zorg zelf regelen en dus geld als uursalaris voor onszelf
  rekenen..wat ook grotendeels retour kan qua belastingplicht en zorgverzekeringspremie etc..
  Tsja als je DAT niet tevoren weet en je KUNT al minder werken juist door ..de zorg
  rondom je eigen kind..
  krijg je dit soort problemen..

 • no-profile-image

  Peter de Wit

  Helaas een politieke aanpak: iets bedenken wat niet werkt. Maar Klink is een rare vogel die dapper zijn eigen partij opblaast omdat hij vreest voor een tweedeling in de samenleving maar opeens geen ethische problemen meer heeft om met dat wel te doen door mensen die GGZ hulp nodig hebben een eigen bijdrage te gaan vragen (het is nog 1 jaartje uitgesteld) en in de somatische zorg niet. Net zo'n stom idee als de wethouder in Rotterdam die kinderen tussen 5-12 jaar als vervanger van h.h. hulp in te zetten .....

 • no-profile-image

  A3

  Ik vind het heel goed als ze dit doorvoeren, maar dan moet wel een buitenstaander het PGB beheren van de personen met schulden of minderjarigen.

 • no-profile-image

  Bea

  Hoe kan een KIND met PGb al schulden hebben danwel de dupe worden van ouders die wel schulden hebben ?

  De belasting klopt HEUS wel aan qua terugvorderen deel dat zij zichzelf toe-eigenen ipv. aan derden besteden..

 • no-profile-image

  Erik

  Dit zijn de mensen die het vaak al moeilijk hebben door beperkingen. De controle en de richtlijnen op hoe het pgb uitgegeven wordt kan scherper maar de pgb zelf moet niet gestopt worden. Het is inderdaad vaak niet in natura te vergeven.

 • no-profile-image

  Pietertje

  en mensen die buiten hun schuld om in financiële problemen zijn gekomen en zorg behoeftig zijn?
  Ik ben het met mw Saers eens dat deze oplossing wel erg kort door de bocht is.

 • no-profile-image

  Rob Barnhoorn

  We hebben het nu alleen over particulieren. Maar denk ook eens aan instellingen en gemeentes. Deze hebben ook soms grote tekorten. Hoe gaan we hier dan mee om?

 • no-profile-image

  Rob Barnhoorn

  En hoe zit het dan met instellingen met schulden? En gemeenstes met schulden. Hoe gaan we daarmee om?

 • no-profile-image

  pia

  Als mensen in de schuldsanering zitten krijgen ze ondersteuning van het GFB, ook deze organisatie kan het PGB beheren. In Friesland hebben ze hier een aparte afdeling voor. Het gaat dan niet tenkoste van degene die zorg nodig heeft.

 • no-profile-image

  femke

  gewoon toezicht houden,net zogoed bij de houders,als verleners!
  het zijn tenslotte centen van de gem,eenschap-!

Of registreer u om te kunnen reageren.