Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Inkomen bestuurders zorgverzekeraars boven zorgnorm

De meeste topbestuurders van zorgverzekeraars verdienen meer dan de norm die geldt voor bestuurders van zorginstellingen. Zo blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.
Inkomen bestuurders zorgverzekeraars boven zorgnorm

Zorgverzekeraars hoeven zich als enige in de zorg nog niet te voldoen aan inkomensnormen voor instanties die met publiek geld worden gefinancierd. De Kamer vindt dat ze dat wel zijn, omdat ze gedeeltelijk met publiek geld gefinancierd worden.

Inkomen

Alleen de bestuurders van DSW en ASR verdienen minder dan de norm. ASR geeft geen gegevens maar zegt dat het salaris wel onder de norm ligt. De top drie zijn Menzis-topman Roger van Boxtel met 391.000 euro, zijn collega bij CZ met 415.000 euro en de VGZ-topman met 429.000 euro. Zorgverzekeraars Nederland meldt aan RTL dat zij een maximumsalaris voor zorgverzekeraars opmerkelijk vinden omdat verzekeraars private ondernemingen zijn.

Wet normering topinkomens

De Wet normering topinkomens (WNT) moet de salarissen van bestuurders in publieke en semi-publieke overheid aan banden moeten leggen. Dit wetsvoorstel ligt momenteel nog bij de Eerste Kamer. De zorgsector heeft wel een eigen code voor salarissen en het voorstel is dat deze eigen code ook de norm wordt in de WNT.
(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees ook:

Senaat vraagt advies over Wet normering topinkomens
NVZD vraagt uitstel van besluit over topinkomens
NVZD wil verplichte salariscode zorgbestuurders

16 reacties

 • no-profile-image

  adje rem

  Bestaat het woord ... ZORGPOOIER... al in de Dick van Dale ???

 • no-profile-image

  adje rem

  Hoe lang wordt het wetsvoorstel WNT in de eerste kamer al in de onderste lade bewaard en door welke (ex)politici ??? R.v.B. van D66 ?? Hoe lang nog ??? Of geldt hier : VAN UITSTEL KOMT AFSTEL ???

 • no-profile-image

  Ben

  Onderaan uitknijpen en bovenaan op rozen zitten..., dat is zoooo 2011. Snel afschaffen.

 • no-profile-image

  A. Dokter

  Premie's zullen enenals het eigen risico nog flink stijgen. Waarschijnlijk (eigen risico ) naar 770 euro per persoon/ per jaar.
  Hoe is dit allemaal te rijmen terwijl we al zoveel in moeten leveren (ik ben AOW-er). In de toekomst zal een ieder een lening bij de bank moeten sluiten om de salarissen van ZORGbestuurders te kunnen( of is het MOETEN) betalen. Schandelijk!!!!!!

 • no-profile-image

  huubke

  Het is te bezopen om de zgn gelijkstelling met Balkenendenorm te doen of , dat salaris normaal is, terwijl het wel van de vrijwilligers in de zorg bijna komen moet!
  Net als bij de banken, ze gaan gewoon door of hun neus bloed, niet lullen maar zakken vullen!

 • no-profile-image

  ex collectivist

  "Zorgverzekeraars Nederland meldt aan RTL dat zij een maximumsalaris voor zorgverzekeraars opmerkelijk vinden omdat verzekeraars private ondernemingen zijn." Toch bijzonder dat zorgverzekereaars vinden dat ze private ondernemingen zijn, maar dat als het gaat om betaling van zorgverleners het ineens "gemeenschapsgeld" is, en een maximumsalaris wel degelijk door de overheid willekeurig naar beneden bijgesteld kan worden.

 • no-profile-image

  Graai

  Mooi he. Premie in België is geen 30,- per jaar, in Nederland moet iedereen, inkomen of niet, meer dan 100 ophoesten. Wie niet kan betalen door even onvoldoende inkomen krijgt strafpremie en boetes. Jongeren en ontslagen mensen worden kansloos de schuldsanering ingeflikkerd. "Sociaal" noemen we dat. Ondertussen zie je mensen die dit mogelijk hebben gemaakt terug op mooie posities. Zorg verzekerd? Hahaha. Eerst zelf 2 termijnen aan premies aftikken, stomme burger. Kwaliteit die je krijgt? Laat maar als je zelf niet assertief bent.

 • no-profile-image

  Mary

  Nu hebben we het over de bestuurders, hoe zit het met interimmers die zijn ingehuurd??
  Kan je zeggen veel hoger als de voorzitter wiens salaris wordt genoemd. en die persoon kennen we goed want verdiende al eerdermeer dan het dubbele van de norm

 • no-profile-image

  dick

  nu snap ik helemaal waarom de zorg zo duur is !!!!,ook de directeur cvz gaat met 400.000 naar huis,schandalig, ga eerst aan de norm van 200.000 voldoen en ga niet over de rug van eenvoudige mensen die vaak aan de onderkant van de samenleving zich bevinden geld halen,of de overheid moet dan toch maar de inkomstenbelasting boven 200.000 voor 90% belasten

 • no-profile-image

  adje rem

  Deze salarissen zijn gewoon.... THERAPIE !! Behandeling van MEGALOMANIE met derivatenuitslag mag dan ook best wat kosten . Misschien kan het cvz ook onderzoek doen of dit wel zeer dure medicijn wel helpt bij deze ""zeldzame"" afwijking of verslaving ?? Leuk te zien overigens hoe deze bestuurders ........ZELFREDZAAMHEID tonen en over hun therapie zelfs loonBELASTING betalen .

 • no-profile-image

  Bill

  De nieuwe graaiers in de zorg zitten dus bij de top van de verzekeraars.
  En wat te denken van het leger adviseurs, Wouter Bos voorop. Ook zij zijn de zorg in komen macheren om veel zorg geld weg te halen bij de mensen met de handen aan het bed. Dat gaat nu naar dure consultants.
  En maar roepen dat vergrijzing geld kost! Meer dan 20% van het zorgbudget gaat naar deze zorgcriminelen.

 • no-profile-image

  Mark

  @Bill het salaris van de Philips topman wordt ook betaald uit Philips Medical, dat van de pharmacie, de bouwonderneming, de voedingsleverancier, de energieleverancier, de auto en busfabrikant etc. Ook

 • no-profile-image

  kistenmacher

  Het zou eerder raar zijn om je niet druk te maken en wel om een heleboel redenen. 3 a 4 ton aan salaris is buitengewoon krankzinnig als je bedenkt dat de regie van de zorg in handen is van de zorgverzekeraars die ons ieder jaar weer verblijen met een premieverhoging . Zorgverleners moeten steeds meer inleveren terwijl de bestuurders van zorgverzekeraars er alleen maar op voorruit gaan. Politici kijken ernaar en doen niets en wel om de volgende redenen. Wanneer een politici klaar is met zijn politieke carrière hij in dienst treed van een zorgverzkeraar, bank, financiële instelling ....... Snijden in het toekomstige eigen inkomen zal men echt niet doen.

 • no-profile-image

  criet

  Rap moet aan die geldverslindende activiteiten een einde gemaakt te worden!
  Past wel in de handel, maar niet in de zorg!

 • no-profile-image

  MItrasing, huisarts

  Beetje raar dat men zich daar nu zo druk over zou moeten maken; en dat om meer dan één reden.

 • no-profile-image

  Bill

  Het salaris van deze bestuurders wordt toch ook betaald uit de zorgpolissen die wij allen ophoesten. Waarom wordt de het inkomen van de medisch specialist door allerlei groepjes geanalyseerd en wordt de vrije vestiging bijna onmogelijk gemaakt, maar kunnen deze lui er met veel hogere inkomens (met daarnaast waarschijnlijk nog een veelvoud aan commissariaten) zonder problemen mee weg komen???
  Politiek: doe eens gauw aanpakken

Of registreer u om te kunnen reageren.