Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Arts blijft te dure medicijnen voorschrijven’

Artsen schrijven nog altijd te dure medicijnen voor terwijl er goedkopere varianten verkrijgbaar zijn. Dat stelt zorgverzekeraar VGZ vandaag in het AD.
‘Arts blijft te dure medicijnen voorschrijven’

Voor veel aandoeningen zijn verschillende medicijnen beschikbaar. Die hebben andere bestanddelen, maar dezelfde werking en verschillen soms enorm in prijs. Volgens VGZ kiezen artsen vaak nog uit gewoonte voor duurdere pillen. Ook het feit dat een patiënt eerder niet goed reageerde op een medicijn wordt als oorzaak genoemd.

Besparing

De zorgverzekeraar schat dat jaarlijks tientallen miljoenen euro's bespaard kunnen worden. VGZ benadrukt dat tegenover de extra kosten geen kwaliteitswinst staat. Om die reden willen zij extra druk op de medische sector.

5 reacties

 • adje rem

  Een heerlijke generalisatie van het artsenvoorschrijfgedrag . En door wie ? ? door woekerpolisverzekeraarsgierenboekhouders ! ! Misschien kan Vgz de te duur voorschrijvende artsen trakteren op een symposium van een Grieks weekje : generiek voorschrijven , met winstaandeel ? ?

 • Amiz Delft

  Er zit een bias in de conclusie. Daardoor klopt de conclusie sowieso niet. Hoe ik daarbij kom? Heel simpel. Kunt U zich de titel voorstellen: 'Artsen schrijven nog veel te vaak te goedkope medicijnen voor' ? Nee toch. Iemand sprak eens: wanneer het omkeerde niet klopt, klopt de andere stelling ook niet. Dat is hier dus ook het geval.

 • midden

  Dan zou ik het verschil van prijs aan de arts voorleggen, maar dan is het voordeel van dat vakantiegebeuren ook gelijk opgeheven.

 • Teceer

  jammer dat VGZ niet de prioriteit geeft aan een adequate behandeling voor de verzekerden, die bij haar zijn aangesloten, maar focust op het macrobudget. van de regierol van de patiënt komt zo weinig terecht.
  maar ik vrees dan ook, dat die in het feitelijke beleid van VWS niet zo belangrijk gevonden wordt.

 • Zorg

  Ja ik kan ook niet tegen een aantal goedkope medicijnen, zo zullen er meer zijn.
  Verlaag eerst eens die abnormale oprot premie.
  Maar gezien dat kamer leden vaak overstappen zal dat niet gaan gebeuren

Of registreer u om te kunnen reageren.