Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ouderenzorg Pasana voorlopig gered, tijd dringt voor Sionsberg

De verkoop wordt gesplitst in een ouderenzorgdeel en een ziekenhuisdeel, waarbij de ouderenzorg de grootste prioriteit heeft. Dat laten de curatoren vanmiddag weten.
Ouderenzorg Pasana voorlopig gered, tijd dringt voor Sionsberg

De zorg aan patiënten in ouderenzorginstellingen van Pasana is in elk geval tot 1 mei 2015 gegarandeerd.

De Friesland

De Friesland Zorgverzekeraar heeft met de curatoren overeenstemming bereikt over een verlenging van de vangnetstichting tot 1 mei. De meeste van de 1350 medewerkers in de ouderenzorg behouden voorlopig hun baan. Er hebben zich al meerdere kopers aangeboden, vertelt curator Hans Silvius. Hij heeft goede hoop dat de koop voor de deadline rond is: 'Ouderenzorg is van oudsher altijd een bedrijfstak geweest die met positieve cijfers afsluit.'

De Sionsberg

Ziekenhuis De Sionsberg moet voor 24 december een koper hebben gevonden met een reëel plan om een doorstart te realiseren, anders is het over en uit. Vanaf 29 december wordt dan de patiëntenzorg volledig afgebouwd. Nu draaien enkel de poliklinieken nog voor patiënten die al een afspraak hadden. Nieuwe patiënten neemt het ziekenhuis niet meer aan. Voor de ziekenhuis hebben zich op dit moment drie kopers aangediend. Zij hebben een verkoopmemorandum gekregen. Een van de drie gegadigden steunt het plan van de medisch specialisten voor De Sionsberg, zegt Silvius. Wie deze investeerder is, blijft voorlopig nog onbekend.

Schuldeisers

Over de schulden en de schuldeisers wil Silvius in dit stadium nog niets kwijt. Het bedrag van veertig miljoen euro dat rondzingt, lijkt hem reëel. De positie van ziekenhuis Nij Smellinghe dat De Sionsberg 12 miljoen euro leende, is nog niet duidelijk. Dat hangt af van de voorwaarden die aan de lening zijn verbonden. Zoals bij ieder faillissement doen de curatoren ook onderzoek naar rechtmatigheid van handelen van bestuurders. Ook dit heeft nog geen prioriteit.

Pasana

De Stichting Zorggroep Pasana en de aan haar gelieerde vennootschappen exploiteren het ziekenhuis De Sionsberg te Dokkum en acht verzorgings- en verpleeghuizen in de regio Noordoost Friesland en Ameland. Bij Pasana werken in totaal circa 1600 mensen. In de verpleeg- en verzorgingshuizen verblijven ruim 500 mensen, die direct zijn aangewezen op verzorging en verpleging door Pasana. In deze instellingen werken circa 1350 mensen.

Of registreer u om te kunnen reageren.