Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Druk op wijkverpleging door indicaties CIZ

Het Centrum Indicatiestelling zorg (CIZ) indiceert dit jaar steeds strenger voor toegang tot de Wet langdurige zorg (Wlz). Dat blijkt volgens brancheorganisatie ActiZ uit indicatiecijfers van de eerste twee kwartalen van 2015 die het CIZ heeft gepubliceerd. ‘Het gevolg is dat de druk op de wijkverpleging toeneemt omdat meer ouderen thuis zorg en ondersteuning nodig hebben’, aldus ActiZ.
Druk op wijkverpleging door indicaties CIZ
Foto: iStock

Al langer komen er bij ActiZ signalen van leden binnen dat het CIZ strenger indiceert dan voor 2015. Steeds minder ouderen krijgen toegang tot verpleeghuiszorg. Dit wordt nu ondersteund door cijfers. In juli 2014 kregen bijvoorbeeld nog 10.204 ouderen toegang tot de AWBZ; in januari 2015 zijn dat er slechts 6.781. De cijfers op de pagina’s 17 en 18 van de ‘Kwartaalrapportage CIZ 2015 Q1 en Q2’ laten zien dat het zowel gaat om mensen met regieproblemen als om mensen met fysieke beperkingen.

Wijkverpleging

ActiZ schrijft: ‘Zoals gezegd maakt deze rapportage van het CIZ duidelijk wat –naar alle waarschijnlijkheid- één van de redenen is voor de toenemende druk op de wijkverpleging. De hulpvragen van de mensen die het betreft, verdwijnen natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Mensen die geen toegang krijgen tot de Wlz wenden zich tot de wijkverpleging soms in combinatie met het gemeentelijk ondersteuningsaanbod vanuit de Wmo. ActiZ pleit ervoor dat er voor de wijkverpleging voldoende budget beschikbaar is om aan deze groeiende vraag om passende zorg en ondersteuning te kunnen voldoen.’

Van Rijn

De brancheorganisatie heeft al eerder aandacht voor dit onderwerp gevraagd. ‘De vraag is of de staatssecretaris van VWS zich aan zijn belofte houdt dat 75 procent van de doelgroep die gebruik maakt van een ZZP VV04 èn de mensen die tot eind 2014 recht hadden op de ZZP’s VV05 en hoger, recht houden op toegang tot de Wlz. ActiZ heeft gepleit voor aanvullend onderzoek; een traject dat momenteel loopt en waar we binnenkort de resultaten van verwachten.’

Sinds 1 januari is de Wlz ingevoerd. De Wlz kent andere toegangscriteria dan de AWBZ. Het effect hiervan is dat beduidend minder cliënten een Wlz indicatie krijgen. Deze cliënten die vanaf 1 januari niet meer naar een verpleeghuis gaan, blijven thuis wonen en zijn hier afhankelijk van zorg en ondersteuning van de wijkverpleging.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.