Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Specialisten Bernhoven worden aandeelhouder

De medisch specialisten in Ziekenhuis Bernhoven zijn in loondienst van het ziekenhuis getreden. Daarnaast kunnen ze aandeelhouder van het ziekenhuis worden.
Specialisten Bernhoven worden aandeelhouder

De medisch specialisten in Bernhoven geven hun maatschap op en zijn in loondienst van het ziekenhuis getreden. Dat was de strekking van een artikel in een lokale krant in Noord-Brabant. Het kan lezers op het verkeerde been zetten, want het is maar de helft van het verhaal. De loondienstdokters worden namelijk ook aandeelhouder van het Brabantse ziekenhuis. 'Dat is van begin af aan de bedoeling geweest', verzekert algemeen directeur Peter Bennemeer. 'Bij de Unilevers van deze wereld is het gebruikelijk dat werknemers aandelen kunnen kopen. Dat gaan wij ook doen. We willen de plannen in de zomer klaar hebben.'

Bernhovense model

Het Bernhovense model is een hybride vorm. Doordat het ministerie van Financiën de zogeheten ruling, waaraan vrijgevestigde medisch specialisten hun fiscale voordelen danken, in 2015 niet heeft verlengd, kunnen de vrijgevestigden uit grofweg drie modellen kiezen. Naast het loondienstmodel en het participatiemodel (arts wordt aandeelhouder), was dat het medisch specialistisch bedrijf (in de vorm van een supermaatschap of een coöperatie van individuele bv's). De Bernhovense dokters hebben gekozen voor een mengvorm van het loondienstmodel en het participatiemodel. Het eerste is gerealiseerd per 1 januari 2015, het tweede ligt nog op de tekentafel.

Arts als aandeelhouder

Naast de medisch specialisten kunnen ook andere werknemers aandeelhouder worden. De Stichting Ziekenhuis wordt grootaandeelhouder. Hoe de verhoudingen precies komen te liggen, is nog onduidelijk. Ook de vertegenwoordiging van de dokters in de raad van toezicht is een onderdeel dat nog niet helemaal af is. De bedoeling is dat alle arts-aandeelhouders vanuit een collectief invloed in de raad van toezicht krijgen.

Dokters in the lead

'Dokters in the lead, dat is waar het in ons model om draait', licht Bennemeer toe. 'In ons model zijn de medisch specialisten betrokken bij de beleidsvorming, bij de bedrijfsvoering en bij het toezicht daarop. Het management probeert hen daarin te ondersteunen. Zo krijg je de beste zorg voor iedereen. In ons model is het extreem helder waar de belangen van iedere partij liggen. Met de mengvorm tussen loondienst en aandeelhouder denken we alle belangen het beste bij elkaar te kunnen brengen.'

Dokters en bestuurders in één directie

Ook in het aansturingsmodel zijn de dokters sterk vertegenwoordigd, zo valt te lezen in een achtergrondartikel in Zorgvisie Magazine, mei 2014. Er is geen aparte raad van bestuur en aparte medische staf. Bestuurders en dokters zitten samen in een zevenkoppig directiecomité dat alle belangrijke besluiten neemt.

Integrale bekostiging ziekenhuizen

Specialisten en bestuurders moeten vanaf 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier.
Bekijk het dossier

Of registreer u om te kunnen reageren.