Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Voetelink verdedigt 236 miljoen schadevergoeding aan Erasmus

Vandaag debatteert de Kamer over de schadevergoeding aan het Erasmus MC. Het ministerie van VWS moet het Erasmus MC 235,9 miljoen euro betalen, de hoogste schadevergoeding in de zorg die ooit door de Nederlandse staat is uitgekeerd. Vastgoedexperts zetten vraagtekens bij dit bedrag in een artikel in het februarinummer van Zorgvisie-magazine. Erasmus MC-bestuurder David Voetelink is er juist erg blij mee.
voetelinkdavid400.jpg
Foto: Erasmus MC

Het advies waarover de Kamer vandaag spreekt en dat advocatenkantoor NautaDutilh en accountancybureau Deloitte vorig jaar oktober presenteerden, bevat een eenduidige conclusie. Het Erasmus MC is benadeeld door minister Schippers toen zij de toezegging van 100 miljoen euro introk die haar voorganger Ab Klink aan het ziekenhuis had gedaan. De schade die hierdoor is aangericht moet gecompenseerd worden en bedraagt bijna 236 miljoen euro. In het komende nummer van Zorgvisie wordt de hoogte van deze compensatie in twijfel getrokken. Zo is het Erasmus het enige ziekenhuis dat ooit van nadeelcompensatie gebruik heeft kunnen maken en zijn in de berekening onderhoudskosten meegenomen en een renovatie van de nieuwbouw over twintig jaar. Onderhoudskosten en toekomstige renovaties maken volgens de bronnen in Zorgvisie geen onderdeel uit van het kapitaallastenregime en zouden daarom onterecht zijn meegenomen. Dit leidde uiteindelijk tot een ongekend hoge schadevergoeding.

David Voetelink
Volgens Erasmus MC-bestuurder David Voetelink is de gang van zaken rondom de nadeelcompensatie ‘zeker apart’ maar is hij ‘heel blij verrast met dit bedrag, anders zou het nieuwe ziekenhuis niet gebouwd kunnen worden.’ Volgens Voetelink zijn er geen fouten gemaakt bij de berekening van de schadevergoeding. ‘Het gaat in feite om twee toezeggingen’, zegt hij in reactie op het artikel. ‘De eerste toezegging is de 100 miljoen euro garantstelling van Klink en de tweede toezegging is dat we recht hebben op de regeling voor nadeelcompensatie. De onafhankelijke onderzoekers hebben op basis hiervan niet alleen uitgerekend wat het intrekken van de toezegging van Klink door minister Schippers ons heeft gekost. Ze hebben ook bekeken waar we op basis van de regeling voor nadeelcompensatie recht op hebben. Je moet niet vergeten dat we hier een gebouw van bijna een miljard neerzetten met een onrendabele top van 280 miljoen euro. Zelfs met deze nadeelcompensatie moeten we de komende jaren ieder jaar minstens 1 procent groei laten zien om het gebouw rendabel te krijgen. Maar het wordt wel een prachtig ziekenhuis.’ Lees het hele artikel in het februari-nummer van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.