Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Medtronic neemt meerderheidsbelang in grootste obesitasketen

Het Amerikaanse Medtronic heeft een meerderheidsbelang genomen in De Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK). NOK is met acht vestigingen de grootste behandelaar van morbide obesitas in ons land. Medtronic neemt een deel van de aandelen over van algemeen directeur Kobus Dijkhorst en van medisch directeur Ignace Janssen.
Kobus Dijkhorst

Dit is een strategische alliantie. Met Medtronic als partner krijgen we de mogelijkheid voor expansie in het buitenland. Bij onze Nederlandse vestigingen verandert er niets. Ik blijf nog minimaal zes jaar aan als directeur om de uitbreiding in het buitenland te managen. Verder is vastgelegd dat wij een “blocking vote” hebben bij alle belangrijke besluiten, aldus Dijkhorst. Hij kan niet aangeven welk bedrag met de transactie is gemoeid. Een groot deel van het bedrag dat ik ontvang, gaat naar de aflossing van schulden. En inderdaad, ik houd nog wat over.  

Integrale begeleiding
De NOK ziet jaarlijks ongeveer 7000 nieuwe patiënten en duizenden patiënten die in een begeleidingstraject zitten. De kliniek is gespecialiseerd in bariatrische operaties en in screening en integrale begeleiding van patiënten in het voor- en natraject. Patiënten worden tot ruim vijf jaar na een ingreep begeleid door onder meer diëtisten en psychologen. Zo wordt veelal voorkomen dat ze terugvallen in hun oude eet- en beweegpatronen. Ongeveer 90 procent van onze patiënten blijft deelnemen aan het natraject. Dat is een extreem hoog percentage, aldus Janssen. De formule slaat aan door de groepsgerichte aanpak. De patiënten worden in groepen van acht tot tien begeleid.De afgelopen jaren is de formule aangescherpt door voortdurend onderzoek te doen. De kliniek beschikt over de data van meer dan 30.000 patiënten. Alle geleverde zorg wordt in Nederland vergoed door de zorgverzekeraar. 

Joint ventures
De vestigingen van de NOK bestaan uit een mix van onderaannemersschap voor het voor- en natraject van operatieve interventies en uit joint-ventures voor het totale traject met lokale ziekenhuizen. Zo zijn joint-ventures gesloten met het Medisch Centrum Haaglanden en Zuyderland. Bij de organisatie zijn 160 mensen in dienst terwijl de jaaromzet circa 27 miljoen euro bedraagt en de nettowinst uitkomt op 5 tot 6 procent van de omzet.   

Uitbreiding naar buitenland
Dit is echt een droom voor me’, zegt Dijkhorst. We gaan met Medtronic de prioriteiten bepalen voor de uitbreiding in het buitenland. Ik geloof in het stap voor stap neerzetten van deze formule in het buitenland. Er zijn kansen in Europa en in het Midden-Oosten. Dit jaar nog zullen we vestigingen openen in Dubai en Abu Dhabi. We kunnen in deze regio binnen vier jaar naar 15.000 patiënten per jaar gaan. In Europa kijken we naar Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwe businessmodellen
Medtronic, van oudsher een leverancier van medische apparatuur, is bezig met de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen. Eerder nam het concern Diabeter over, een behandelcentrum voor de behandeling van diabetes type 1 bij kinderen en jong volwassenen.

Of registreer u om te kunnen reageren.