Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ophef over yoga als verzekerde zorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Vitalis GGZ declareert yoga, massage en meditatie bij de zorgverzekeraar. Psychiaters en ggz-psychologen nemen dit als dagbestedingsactiviteit op in het behandelplan.
yoga.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Vervolgens zou de zorgverzekeraar dit moeten betalen. Dat stelt de Volkskrant in een uitgebreid verhaal. 

Declarabel

De Volkskrant citeert commercieel directeur Niels Schellen van Vitalis GGZ. Hij vertelt dat mensen soms te weinig begrijpen van het zorgsysteem. Zo zouden veel behandelaren al jaren vruchteloos proberen massage vergoed te laten krijgen bij de zorgverzekeraar. Schellen heeft daar iets op gevonden: acupuncturisten, yogaleraren, masseurs en personal trainers kunnen zich voor 350 euro per jaar aansluiten bij Vitalis GGZ. De zorgorganisatie regelt de vergoeding bij de zorgverzekeraar. Vitalis GGZ zou al ruim een ton euro hebben ontvangen van geïnteresseerden.

NZa

Volgens Schellen staat de organisatie volledig in haar recht. De regels van de NZa zijn  dermate vaag, dat dit gewoon kan. Schellen was hiervoor verbonden aan Addiction-Care en won naar eigen zeggen een rechtszaak tegen CZ. De zorgverzekeraar wilde niet betalen voor omstreden behandelingen, zoals afkickreizen naar Zuid-Afrika. Schellen: ‘Samen tv kijken bijvoorbeeld valt onder dagbesteding in het kader van ontmoeting, dat kun je gewoon declareren. Als de overheid dat niet wil betalen, moeten ze een keer duidelijke regels maken.’ Vitalis GGZ biedt ook reisbehandelingen aan, nu in het Spaanse Alicante.

Zorgverzekeraars

Schellen werd bij Addiction-Care op non-actief gezet nadat hij in 2011 onder invloed inreed op cafebezoekers op een terras. Het Hof veroordeelde hem tot een half jaar voorwaardelijk en een taakstraf. Voor Vitalis-oprichter en voormalig huisarts Peter van Kanten geen belemmering, aangezien Schellen ‘geen criminele activiteiten heeft ontplooid, zijn straf heeft uitgezeten en is gerehabiliteerd’.
De zorgverzekeraars die de Volkskrant interviewde, zijn niet te spreken over de handelwijze van Vitalis. Bas Keijzer, inkoper bij DSW: ‘Het aantal uren dagbesteding bij nieuwe verslavingszorginstellingen is opvallend hoog. Tot 60 procent van de totale behandeling blijkt aan dagbesteding te worden besteed. Zaken als yoga, tv-kijken, wandelen worden als declarabele dagbesteding aangemerkt, soms wel veertien uur per dag.’

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.