Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NZa maakt vuistje tegen zorgverzekeraars

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nieuwe regels aangekondigd voor het contracteerproces. Ze moeten leiden tot meer duidelijkheid voor zorgverzekeraars en aanbieders. En tot meer balans tussen verzekeraars en eerste lijn.
Eric Bassant, hoofdredacteur Zorgvisie

Het initiatief om met nieuwe contracteerregels te komen is mede het gevolg van de huisartsenopstand eerder dit jaar. De dokters, en ook andere aanbieders uit de eerste lijn, zijn het beu om 'bij het kruisje' te tekenen. Volgens de nieuwe regels zijn de zorgverzekeraars straks verplicht om voor 1 april van het jaar voorafgaand aan het nieuwe inkoopjaar hun zorginkoopbeleid bekend te maken en ook de inkoopprocedure helder te communiceren. Ook moeten zowel de verzekeraars als de zorgaanbieders de telefoon opnemen als de ander belt. Anders gezegd: ze moeten over en weer beschikbaar zijn voor vragen en opmerkingen. De toezichthouder kondigt aan dat ze gaat toezien op de naleving van de regels, maar zegt niets over sancties.

Alternatieve contractvormen

Het hele pakket laat weinig daadkracht zien en de vraag is of de nieuwe regels voor een kentering in de machtsbalans tussen onderhandelaars en zorgaanbieders zullen zorgen. De NZa doet ook een aantal suggesties voor alternatieve contractvormen maar er wordt geen voorkeur uitgesproken. Laat staan dat een van die contractvormen wordt opgelegd. De huisartsen zullen daarom niet onder de indruk zijn van de nieuwe contracteerregels.

Vrijwaring karteltoezicht

De huisartsen wachten met spanning op de uitkomsten van het onderzoek naar meer mogelijkheden voor hen om samen te werken zonder dat de Autoriteit Consument & Markt ingrijpt. Minister Schippers heeft dit onderzoek na een motie van Carla Dik-Faber en Renske Leijten in gang gezet. Na het zomerreces komt hierover meer duidelijkheid.
De huisartsen hebben de minister voorgesteld om de hele eerste lijn te vrijwaren van karteltoezicht. Ze doen alsof ze muizen zijn die dreigen te worden platgewalst door een handvol olifanten. Dat is niet zo maar het blijft bizar dat ze zich niet mogen verenigen in een collectief van meer dan acht personen om te onderhandelen. En de gezamenlijke omzet mag niet boven de 1,1 miljoen euro uitkomen. Daartegenover staat een contractpartij met een omzet van bijvoorbeeld 8,4 miljard (CZ) of 10,2 miljard euro (VGZ). Hoezo meer balans?

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Gerelateerde tags

2 reacties

  • Seb

    Het Kabinet wil helemaal niet dat huisartsen meer macht krijgen tegenover zorgverzekeraars. Want zorgverzekeraars moeten namens het Kabinet zorgkosten beheersen. Meer macht naar aanbieders zoals huisartsen (maar ook keuzevrijheid van patienten) zou leiden tot kostenverhoging volgens het Kabinet.

    Kortom, dit soort acties van de NZa zijn zoethoudertjes. Uiteindelijk verandert het systeem natuurlijk niet.

  • Robocop

    Het voorstel van de NZA: de zorgverzekeraars verplicht om voor 1 april van het jaar voorafgaand aan het nieuwe inkoopjaar hun zorginkoopbeleid bekend te maken. Het enige wat er verandert is dat de zorgverlener al per 1 april weet met wat de inhoud van het 'tekenen bij het kruisje' wurgcontract is. De macht ligt nog steeds 100% bij de verzekeraars.

    Oude wijn in nieuwe zakken.

Of registreer u om te kunnen reageren.