NZa maakt vuistje tegen zorgverzekeraars

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nieuwe regels aangekondigd voor het contracteerproces. Ze moeten leiden tot meer duidelijkheid voor zorgverzekeraars en aanbieders. En tot meer balans tussen verzekeraars en eerste lijn.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Eric Bassant

Het initiatief om met nieuwe contracteerregels te komen is mede het gevolg van de huisartsenopstand eerder dit jaar. De dokters, en ook andere aanbieders uit de eerste lijn, zijn het beu om ‘bij het kruisje’ te tekenen. Volgens de nieuwe regels zijn de zorgverzekeraars straks verplicht om voor 1 april van het jaar voorafgaand aan het nieuwe inkoopjaar hun zorginkoopbeleid bekend te maken en ook de inkoopprocedure helder te communiceren. Ook moeten zowel de verzekeraars als de zorgaanbieders de telefoon opnemen als de ander belt. Anders gezegd: ze moeten over en weer beschikbaar zijn voor vragen en opmerkingen. De toezichthouder

2
54

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Het Kabinet wil helemaal niet dat huisartsen meer macht krijgen tegenover zorgverzekeraars. Want zorgverzekeraars moeten namens het Kabinet zorgkosten beheersen. Meer macht naar aanbieders zoals huisartsen (maar ook keuzevrijheid van patienten) zou leiden tot kostenverhoging volgens het Kabinet.
    Kortom, dit soort acties van de NZa zijn zoethoudertjes. Uiteindelijk verandert het systeem natuurlijk niet.

  2. Lees alle reacties
  3. Het voorstel van de NZA: de zorgverzekeraars verplicht om voor 1 april van het jaar voorafgaand aan het nieuwe inkoopjaar hun zorginkoopbeleid bekend te maken. Het enige wat er verandert is dat de zorgverlener al per 1 april weet met wat de inhoud van het ‘tekenen bij het kruisje’ wurgcontract is. De macht ligt nog steeds 100% bij de verzekeraars.
    Oude wijn in nieuwe zakken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.