Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Decubitus indicator voor slechte zorg’

Ronald Houwing vindt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zowel het aantal gevallen van vochtletsel als decubitus in zorginstellingen moet blijven gebruiken als een prestatie-indicator voor de kwaliteit van de zorg. Volgens Houwing is het huidletsel met goede zorg gemakkelijk te vermijden.

Houwing, die promotieonderzoek deed naar de oorzaak van huidletsel bij bedlegerige incontinente patiënten in ziekenhuizen, stelt dat artsen op basis van het klinisch beeld geen onderscheid kunnen vaststellen tussen vochtletsel en decubitus. Instellingen zouden in beide gevallen wisselhoudingen bij patiënten moeten toepassen, omdat op die manier het huidletsel gemakkelijk te voorkomen is.

EPUAP: geen interventie bij vochtletsel

Met deze mening gaat Houwing in tegen de adviezen van de Europese decubitus-adviesgroep (EPUAP). De EPUAP maakt wel onderscheid tussen vochtletsel en decubitus en adviseert geen verpleegkundige interventie, zoals het regelmatig toepassen van wisselligging, bij vochtletsel.

Onderscheid

De discussie over het onderscheid tussen vochtigheidsletsel en decubitus speelt al langer. Hoogleraar interne geneeskunde Jeen Haalboom stelde aan het begin van dit jaar dat sommige instellingen de decubituscijfers oppoetsen door een deel van de doorligplekken te bestempelen als ‘vochtigheidsletsel’. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

- Doorligplek of incontinentieletsel?
- Minder decubitus in zorginstellingen
- Revalidatiecentra bannen decubitus uit

Administrator

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.