Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Patiënt wil betere bereikbaarheid van huisarts

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Bijna een derde van de patiënten vindt de telefonische bereikbaarheid van huisartsen een probleem. Zij zijn strenger in hun oordeel over de telefonische bereikbaarheid van huisartsen dan de inspectie en de minister.
Patiënt wil betere bereikbaarheid van huisarts

Een groot deel wil zelfs dat altijd binnen 1 minuut de telefoon wordt opgenomen, zo blijkt uit een recente publicatie van onderzoekers van het NIVEL.

Snel

Patiënten willen graag snel te woord worden gestaan als ze de huisartspraktijk bellen. Slechts zestig procent krijgt bij de eerste belpoging contact. Wanneer telefonisch contact niet direct lukt, probeert het merendeel het later opnieuw. Negen procent belt de spoedlijn, vier procent belt 112 en vier procent wacht tot de huisartsenpost open is. Om de functie als poortwachter goed te vervullen, is het belangrijk dat huisartsen goed telefonisch bereikbaar zijn, zodat zorgvragen tijdig en op de juiste plek kunnen worden afgehandeld, stellen de onderzoekers.

Nog sneller

Patiënten blijken binnen 1 minuut iemand aan de lijn te willen. In 2008 formuleerde de minister van VWS dat huisartspraktijken binnen 2 minuten de telefoon moeten opnemen en een spoedlijn binnen 30 seconden. Onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie in dat jaar toonde al aan dat het slecht was gesteld met de telefonische bereikbaarheid van de huisartspraktijken. Het NIVEL vroeg zich af of patiënten de telefonische bereikbaarheid ook als probleem ervaren en deed in 2010 onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg. Dit panel verzamelt onder de algemene bevolking in Nederland de meningen over de gezondheidszorg en de ervaringen hiermee. Het panel bestaat uit ongeveer 6000 mensen van 18 jaar en ouder. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Onder de kwaliteit van de bereikbaarheid dient ook de rol van de assistente beoordeeld te worden. De assistente die kennelijk de opdracht heeft om de dokter af te schermen en minder mondige patiënten het bos instuurt hebben ook een negatieve invloed op de bereikbaarheid

  2. Lees alle reacties
  3. Mijn huisartsenpraktijk geeft geregeld “in gesprek”. Later proberen heeft in 90 % van de gevallen tot resultaat dat er een bandje te horen is, dat meldt dat iedereen bezet is en dat ik zo spoedig mogelijk word geholpen. Daarna komt de assistente die vraagt, of ik nog even kan wachten. De pogingen hebben meestal een kwartier tot 20 minuten tijd nodig per keer.
    Ik ben het niet eens met Van der Wissel (hierboven),dat patienten in hun eigen medische kennis moeten investeren; wie is hier nu de dokter? Speel het spel niet over de rug van de patient maar waar hij hoort; in eigen praktijk (grotere efficiency en doelmatigheid), en in de politiek.

  4. Als de minister ook graag wil dat de telefoon binnen 1 minuut wordt opgenomen zullen er 2 dingen moeten gebeuren: 1 het inschrijftarief moet omhoog om de extra assistentes aan de telefoon te fiancieren. 2 de patiënten zullen zelf ook moeten investeren in medische kennis zodat zij beter op de hoogte zijn van kleine medische kwalen zoals wat te doen bij bv keelpijn. Hierdoor zal de druk op de telefoon ook afnemen.
    Online Afspraken kunnen voor de jonger populatie een prima oplossing zijn.

  5. Ik dacht dat het Nivel alleen maar positief nieuws over de huisartsen zou brengen vanwege de medewerking van de huisartsen aan de “Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk”. Dit bericht verrast mij. Of komt er geen derde nationale studie?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.