Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Zorgvisie magazine, november 2007

In het novembernummer van Zorgvisie de kansen voor private investeringen in de zorg en de armoe van de ziekenhuizen. Jet Bussemaker legt het heil van zorgzwaartefinanciering uit en Jaap Jan Brouwer rekent af met 'het Angelsaksich marktdenken'.
Zorgvisie magazine, november 2007

zorgvisie magazine

Interview Marjanne Sint
Op zoek naar veel wind

Marjanne Sint had genoeg van de luwte van de ambtenarij, de Isala klinieken in Zwolle had behoefte aan een bestuurder die ervoor wilde gaan. ‘Ik ben vaker in het diepe gesprongen’.

Coöperatie DOA
‘Een dynamisch alternatief’

Werkverband De Open Ankh is omgevormd en uitgebreid tot coöperatieve vereniging. Over de voordelen van deze ‘vrijheid in gebondenheid’ en ‘het gemis van centrale regie’.

Private equity
Zorg lokt private investeerders

Een groeimarkt met efficiency-uitdagingen en behoefte aan kapitaal: de zorg is aantrekkelijk geworden voor investeringsfondsen. Bekijk ook de video's en powerpoint-presentaties van Frank van den Bosch en Cees Janssen in het top-100 dossier.

Opinie Jet Bussemaker
Eerlijk delen

Staatssecretaris Bussemaker breekt een lans voor zorgzwaartebekostiging. Meer keuzevrijheid, duidelijkere grenzen, rechtvaardiger verdeling van middelen.

De ‘maatschappelijke onderneming’
‘Nieuwe rechtsvorm moet terug in de la’

Met de ‘maatschappelijke onderneming’ helpt het ministerie van Justitie zorgorganisaties van de regen in de drup, betogen Stephan van de Vusse en Resi Kösters van CenE Bankiers.

WfZ luidt noodklok
Ziekenhuizen in de min

De optelsom van overheidsmaatregelen is voor ziekenhuizen niet te behappen, legt Herman Bellers van het Waarborgfonds voor de Zorgsector uit. Linze Dijkstra van ABN Amro nuanceert de dreiging.

Opinie marktwerking
Het failliet van Angelsaksisch marktdenken

Jaap Jan Brouwer beziet een zorgmarkt die geen markt is. Hij juicht een Europees besturingsconcept toe voor organisaties met een menselijke maat.

Kleinschalig wonen
Bezint eer gij begint

Vanuit een bestaande verpleeghuistraditie het ideaal van kleinschalig wonen voor dementerenden realiseren is geen sinecure. Adviezen van een ervaringsdeskundige.

Instrument bevordert inspraak
Bouwen voor de cliënt

De adviesbevoegdheid van cliëntenraden bij bouwplannen wordt nauwelijks benut. Een instrument brengt het gesprek op gang.

Personeelstekort gehandicaptenzorg
‘Met geld alleen kom je er niet’

Er is niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen voor de arbeidsproblematiek in de gehandicaptenzorg, blijkt uit een rondgang langs bestuurders, vakbondsdeskundigen en wetenschappers.

Debat stichting HKZ
Over de zin van certificering

Zorgbestuurders steken veel tijd en geld in certificering. Maar wat zeggen die certificaten over de kwaliteit van zorg? Verslag van een debat.

Kwesties Patiëntenbeweging veroordeelt zichzelf tot marginale rol
Uit de tijd Dementerende ouderen krijgen psychopharmaca ondanks bewezen risico’s
Onvoltooid verleden tijd VG-Belang staat op uit graf FvO
Boeken Bladeren met Wim van der Meeren
Toolkit Marlies Ott over nieuwe markten
Nazorg De ontdekkingsreis van Roger van Boxtel
Servicewijzer
Agenda en colofon

Administrator

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.