Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, november 2007

In het novembernummer van Zorgvisie de kansen voor private investeringen in de zorg en de armoe van de ziekenhuizen. Jet Bussemaker legt het heil van zorgzwaartefinanciering uit en Jaap Jan Brouwer rekent af met 'het Angelsaksich marktdenken'.
Zorgvisie magazine

zorgvisie magazine

Interview Marjanne Sint

Op zoek naar veel wind


Marjanne Sint had genoeg van de luwte van de ambtenarij, de Isala klinieken in Zwolle had behoefte aan een bestuurder die ervoor wilde gaan. ‘Ik ben vaker in het diepe gesprongen’.

Coöperatie DOA

‘Een dynamisch alternatief’


Werkverband De Open Ankh is omgevormd en uitgebreid tot coöperatieve vereniging. Over de voordelen van deze ‘vrijheid in gebondenheid’ en ‘het gemis van centrale regie’.

Private equity

Zorg lokt private investeerders


Een groeimarkt met efficiency-uitdagingen en behoefte aan kapitaal: de zorg is aantrekkelijk geworden voor investeringsfondsen. Bekijk ook de video’s en powerpoint-presentaties van Frank van den Bosch en Cees Janssen in het top-100 dossier.

Opinie Jet Bussemaker

Eerlijk delen


Staatssecretaris Bussemaker breekt een lans voor zorgzwaartebekostiging. Meer keuzevrijheid, duidelijkere grenzen, rechtvaardiger verdeling van middelen.

De ‘maatschappelijke onderneming’

‘Nieuwe rechtsvorm moet terug in de la’


Met de ‘maatschappelijke onderneming’ helpt het ministerie van Justitie zorgorganisaties van de regen in de drup, betogen Stephan van de Vusse en Resi Kösters van CenE Bankiers.

WfZ luidt noodklok

Ziekenhuizen in de min


De optelsom van overheidsmaatregelen is voor ziekenhuizen niet te behappen, legt Herman Bellers van het Waarborgfonds voor de Zorgsector uit. Linze Dijkstra van ABN Amro nuanceert de dreiging.

Opinie marktwerking

Het failliet van Angelsaksisch marktdenken


Jaap Jan Brouwer beziet een zorgmarkt die geen markt is. Hij juicht een Europees besturingsconcept toe voor organisaties met een menselijke maat.

Kleinschalig wonen

Bezint eer gij begint


Vanuit een bestaande verpleeghuistraditie het ideaal van kleinschalig wonen voor dementerenden realiseren is geen sinecure. Adviezen van een ervaringsdeskundige.

Instrument bevordert inspraak

Bouwen voor de cliënt


De adviesbevoegdheid van cliëntenraden bij bouwplannen wordt nauwelijks benut. Een instrument brengt het gesprek op gang.

Personeelstekort gehandicaptenzorg

‘Met geld alleen kom je er niet’


Er is niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen voor de arbeidsproblematiek in de gehandicaptenzorg, blijkt uit een rondgang langs bestuurders, vakbondsdeskundigen en wetenschappers.

Debat stichting HKZ

Over de zin van certificering


Zorgbestuurders steken veel tijd en geld in certificering. Maar wat zeggen die certificaten over de kwaliteit van zorg? Verslag van een debat.

Kwesties Patiëntenbeweging veroordeelt zichzelf tot marginale rol

Uit de tijd Dementerende ouderen krijgen psychopharmaca ondanks bewezen risico’s

Onvoltooid verleden tijd VG-Belang staat op uit graf FvO

Boeken Bladeren met Wim van der Meeren

Toolkit Marlies Ott over nieuwe markten

Nazorg De ontdekkingsreis van Roger van Boxtel

Servicewijzer

Agenda en colofon

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.