Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

App moet borstkankerpatiënten mentaal ondersteunen

Het Trimbos-instituut ontwikkelt een app die mentale ondersteuning biedt aan vrouwen met borstkanker. De app moet eind 2012 verschijnen.
App moet borstkankerpatiënten mentaal ondersteunen

De app moet vooral ondersteuning bieden tijdens diagnose en behandeling. ‘Na het horen van de diagnose borstkanker hebben veel vrouwen het gevoel in een ravijn te vallen’, laat het Trimbos weten. ‘Ze worden in een medische rollercoaster gezet voor een rit die gepaard gaat met gevoelens van angst, stress, verdriet en vervreemding. Een rit die hen wegvoert uit hun normale bestaan. Ineens zijn ze patiënt in plaats van collega, moeder, echtgenote, vriendin en onafhankelijk, autonoom persoon.’

Werking van de app

Oefeningen uit de positieve psychologie, cognitieve gedragstherapie en mindfulness vormen de basis van de app. Volgens de makers zijn het oefeningen waarvan bekend is dat ze stress en depressie klachten verminderen en veerkracht vergroten. Een ander uitgangspunt is de kennis en ervaring van hulpverleners, patiënten en hun naasten. Daarnaast zorgt de integratie van social media ervoor dat de app een 'lijntje naar buiten' is.

Doel is vierledig

De app die het Trimbos-instituut ontwikkelt is de eerste in zijn soort. De ontwikkeling wordt gefinancierd door Pink Ribbon. Het doel van de app is vierledig. Hij versterkt de veerkracht, verbindt en deelt, inspireert, troost en vermaakt, en checkt en signaleert.
(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP - Koen Suyk )

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan

    Geweldig nieuws niet alleen voor de vrouwen, maar ook voor Pink Ribbon. Goed besteed geld.

Of registreer u om te kunnen reageren.