Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Mensachtige robot tegen sociale stoornissen

Italiaanse wetenschappers ontwikkelen een robot die er zeer menselijk uitziet en verschillende gezichtsuitdrukkingen kan nabootsen. Doel is mensen met autisme of een persoonlijkheidsstoornis te trainen. Zo meldt website Scientias.nl.
Mensachtige robot tegen sociale stoornissen

De robot heeft honderd ‘spieren’ in het gezicht waarmee overtuigende mensachtige emoties kunnen worden weergegeven. ‘Wij geloven op basis van verschillende psychologische studies dat zeer overtuigende mensachtige robots gebruikt kunnen worden om mensen met sociale problemen te trainen’, zo schrijven de onderzoekers.

Menselijk

Voor het zover is willen de wetenschappers de robot nog menselijker maken. Uiteindelijk is het doel dat mensen het ongemakkelijke gevoel dat ze nu vaak bij communicatie met mensachtige robots hebben, kwijtraken. Deze robot, onder de naam FACE, heeft dat mogelijk in zich. Zo blijkt uit de onderzoeken ook dat mensen met autisme de robot niet zien als een machine, maar als een kunstmatige partner.

Herkenning gezichtsuitdrukkingen

Experimenten met kinderen (sommigen hadden autisme) wijzen uit dat de gezichtsuitdrukkingen van FACE redelijk goed herkenbaar zijn. Kinderen kregen de robot te zien en kregen de opdracht om de gezichtsuitdrukkingen te benoemen en na te doen. Zowel kinderen met autisme als gezonde kinderen konden ‘geluk’, ‘woede’ en ‘verdriet’ van het gezicht van FACE aflezen. ‘Angst’, ‘walging’ en ‘verbazing’ bleken iets lastiger.
(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: FACE )

Facial Action Coding System (FACE)

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Syl

    De herkenning op de robot is zeker aan te leren. Vraag is alleen of de robot zo menselijk is dat ernstig autistische mensen hun interretatie kunnen generaliseren naar echte mensen die ze niet kennen en wel kennen.

Of registreer u om te kunnen reageren.